La campanya “Pla de xoc social“, formada a Catalunya per més de 30 entitats, planteja diverses mesures que consideren imprescindibles per donar resposta a la situació generada per la crisi del coronavirus. La campanya denuncia que les mesures implementades pel Govern central per garantir l’accés a aigua, llum i gas són “totalment insuficients”, com ja va advertir la Plataforma contra la Pobresa Energètica, que també forma part d’aquesta iniciativa conjunta.
Subministraments gratuïts
La campanya reclama subministraments gratuïts per a les persones que ja eren vulnerables abans de la crisi i també per a aquelles que ho esdevinguin durant l’estat d’alarma i que siguin les companyies d’aigua, llum i gas les que assumeixin aquests impagaments. A més, critica que el Govern no va preveure cap mecanisme pels possibles impagaments que es puguin produir quan va anunciar la prohibició de tallar qualsevol consumidor domèstic en el seu habitatge habitual mentre duri l’estat d’alarma. De fet, la iniciativa denuncia que la companyia Endesa ha seguit fet talls de subministrament elèctric durant l’estat d’alarma a barris com el de Sant Roc, a Badalona.
La campanya exigeix també la condonació del deute acumulat en el marc de la Llei 24/2015 i la signatura de convenis amb totes les companyies de subministrament “per evitar l’endeutament de les famílies” i que les empreses subministradores assumeixin “com a mínim” el 60 % dels possibles futurs impagaments.
Accés universal a l’aigua
Segons la campanya “Pla de xoc social subministraments”, aquesta crisi ha posat de relleu la importància “del dret humà a l’aigua en la salut de les persones”, en especial en els assentaments informals dels jornalers del camp, i afirma que l’escenari actual ha tret a la llum que a dia d’avui a l’estat espanyol hi ha gent “que va a buscar aigua a la font perquè no disposa de comptador a casa seva”. És per això que reclamen comptadors socials d’aigua per a persones vulnerables que ocupen un habitatge per necessitat.
Després de l’estat d’alarma
Per la campanya “Pla de xoc social”, la fi del confinament no pot ser una excusa “per seguir vulnerant els drets de la ciutadania”. Segons la iniciativa, l’energia i l’aigua han de ser universals i el seu accés no pot dependre de la situació econòmica familiar, per això plantegen l’anomenat principi de precaució a tot l’estat, i que “cap companyia d’aigua, llum o gas pugui tallar el subministrament” sense preguntar abans a l’ajuntament corresponent si la persona que ha impagat la factura es troba en situació de vulnerabilitat. També demanen una tarifa social automàtica en funció dels ingressos familiars, aplicable també en el gas i l’aigua, ja que el bo social de la llum “és del tot insuficient”.