L’activista pels drets dels consumidors de cànnabis Albert Tió i dos membres més que formaven part de la junta d’una associació de consumidors de cànnabis podrien entrar a presó a partir del proper 4 de juny. L’ingrés es faria efectiu perquè l’Audiència Provincial ha rebutjat suspendre la condemna mentre no es resol el recurs que els activistes van presentar al Tribunal Constitucional. Per intentar evitar-ho, aquest dimarts s’ha llançat una campanya de suport ciutadà per demanar-ne l’indult a través de la plataforma Change.org.

Condemnat a cinc anys de presó

Als activistes els han condemnat a cinc anys de presó, acusats d’un delicte contra la salut pública i d’associació il·lícita mentre estaven al capdavant de l’associació de fumadors AIRAM, entre els anys 2012 i 2014. El seu cas el van recórrer al Tribunal Constitucional i, tot i que el recurs ha estat estimat, estan pendents que s’admeti a tràmit. Paral·lelament han fet una petició d’indult al Govern espanyol. Per reclamar aquest indult demanen també el suport de la societat civil, ja que consideren que, més enllà dels seus casos particulars, cal obrir un debat sobre la regulació del consum de cànnabis.

De fet, aquests mateixos activistes pendents ara d’ingressar a presó ja van impulsar, ara fa un any, la campanya “Consumo con derechos”. Juntament amb diverses associacions cannàbiques, consumidors, entitats en defensa de l’ús terapèutic d’aquesta substància i advocats especialitzats on també reclamaven una legislació que reguli el sector.