Diverses associacions de clubs de cànnabis, consumidors, entitats en defensa de l’ús terapèutic d’aquesta substància i equips d’advocats com el col·lectiu Irídia, han impulsat una campanya per reclamar una legislació que reguli el sector. La presentació de la campanya “Consumo con derechos” coincideix en el temps amb la notícia de la condemna a cinc anys de presó per al president de la Federació d’Associacions Cannàbiques Autoregulades de Catalunya, Albert Tió.

Entre el 2011 i el 2014, Albert Tió va ser membre de la junta del club de consum de cànnabis AIRAM, un dels més grans de Barcelona, fins que el jutge en va decretar el tancament. Acumula sis causes judicials per l’activitat que va portar a terme al capdavant de l’associació. Tres de les sentències van ser absolutòries, però la resta han suposat multes de fins a 2.250.000 € i una condemna de cinc anys de presó. Els advocats de Tió, del col·lectiu Irídia, volen recórrer la sentència condemnatòria al Tribunal Constitucional després que el Suprem ha tombat tots els recursos i ha ratificat la condemna per un delicte contra la salut pública i d’associació il·lícita.

“Ens sentim caps de turc”

Tió considera que ell i altres membres de clubs de cànnabis que s’han vist involucrats en demandes judicials similars són “caps de turc per donar exemple i frenar un moviment que, per culpa de la no regulació, creix desordenadament i fomenta l’abastiment en el mercat negre i genera un efecte crida”.  Tió demana al Govern espanyol  que elabori una “regulació integral per evitar que es repeteixin casos com el nostre”. Tió ha recordat que a Catalunya es va impulsar una llei per regular el sector a partir d’una iniciativa legislativa popular que el Tribunal Constitucional va tombar perquè entenia que “envaïa competències i podia emparar activitats il·legals”.

L’advocat del col·lectiu Irídia, que és un dels membres de l’equip legal que porta el cas, ha dit que no es tracta només de defensar l’Albert, “sinó les persones que estan sent criminalitzades per ser consumidores de cànnabis. Ha afegit que es tracta d’una qüestió de drets civils perquè afecta “les persones que decideixen associar-se i consumir una substància de manera conscient”. “No tolerarem que l’Albert Tió entri a la presó, i menys en silenci”.