Diverses entitats veïnals del Raval van engegar, fa prop de dos mesos, una campanya per aconseguir un barri més net. Una iniciativa que consistia, principalment, a penjar cartells informatius en què convidaven els comerços i el veïnat a tirar la brossa dins els contenidors corresponents, i no a terra o dins les papereres, una pràctica que malauradament és força habitual al barri. A certes hores, la brutícia s’acumula als carrers. “Sembla un femer”, afirma un veí.

La sensació és que, per ara, l’objectiu no s’està assolint. Tot i que els veïns consideren que encara és d’hora per veure’n els fruits, creuen que l’Ajuntament els hauria de donar suport i destinar més mitjans perquè el Raval estigui més net i sigui un barri més cívic. “La campanya no funciona, perquè l’Ajuntament no hi posa prou esforços”, explica un veí. De fet, asseguren que se senten menystinguts en relació amb altres barris on consideren que s’hi destinen més recursos.

Des de la Xarxa Veïnal del Raval, reclamen que el consistori impulsi una campanya “a tres nivells”. D’una banda, demanen que s’inverteixi en la instal·lació de contenidors adequats i que impulsin també el reciclatge. En segon lloc, volen que es faci una campanya per conscienciar el veïnat i, per últim, que s’imposin sancions a totes aquelles persones que llencin la brossa allà on no toca. Remarquen també que bona part de les deixalles provenen de locals comercials, com ara fruiteries, que “no recullen ni llencen les caixes correctament”, afegeix un veí.

L’Ajuntament estrena un nou contracte de neteja

Aquest mes de març, l’Ajuntament ha estrenat un nou contracte de neteja de la ciutat, a cinc districtes, que gestiona la recollida de residus i la neteja de la via pública fins al 2029. L’objectiu és que els carrers de Barcelona estiguin més nets. Precisament, un dels punts on es reforça més la neteja a peu de carrer és a Ciutat Vella. Als barris del Raval, el Gòtic i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera cada dia es farà una escombrada manual i una de dual (amb aigua), mentre que cada nit s’hi farà una passada d’aigualeig.