“Calma tensa”. Així descriu el coordinador de la unitat covid-19 de l’Hospital de Sant Pau, Pere Domingo, com afronten la possible arribada de la variant òmicron a Catalunya, un fet que el conseller de Salut ja ha dit que més tard o més d’hora passarà. Segons Domingo, “no arriben bones notícies de Sud-àfrica però és massa aviat per saber com aniran les coses, si la seva arribada es traduirà en més transmissió o severitat”.

El cap del Servei de Malalties Infeccioses i coordinador de covid-19 a l’Hospital del Mar, Juan Pablo Horcajada, coincideix que “manca informació” sobre aquesta nova variant òmicron. “S’ha disparat massa la histèria i encara no la coneixem bé. Només sabem que té moltes mutacions i això fa pensar que pot tenir transcendència”, remarca.

“El mur de contenció” de les vacunes frena l’impacte de la sisena onada

L’increment de casos de la covid-19 de la sisena onada ja té un impacte en els hospitals barcelonins. Ara bé, coincideixen a destacar que la vacuna està actuant de mur de contenció i l’increment del nombre d’ingressats és molt més lent que en altres onades epidèmiques. “Més del 70 % dels pacients que tenim no estan vacunats i entre els que ho estan molts tenen altres comorbiditats que compliquen el pronòstic o són persones grans que fa temps que es van vacunar”, explica Domingo.

Horcajada també constata que a l’Hospital del Mar les darreres setmanes han notat un canvi de tendència. “És rar el dia que no tenim cap ingrés”, assegura. “Ara bé, són xifres manejables i hi estem donant resposta d’una manera més equilibrada que en anteriors onades”, afegeix.

Més casos que l’any passat, però molts menys malalts greus

Si comparem les xifres de la darrera setmana de novembre d’aquest any amb les de la mateixa setmana del 2020 es constata l’impacte que està tenint la vacunació. Malgrat actualment es comptabilitzen més casos -fa un any la segona onada s’estava acabant i era a punt de començar la tercera- hi ha tres vegades menys persones ingressades a les UCI i 17 vegades menys defuncions.