La Teresa apuja la persiana de la cafeteria Jamaica de la rambla de Catalunya a les vuit en punt del matí. Aquest dilluns és la primera jornada que pot tornar a obrir el negoci després de 40 dies només oferint menjar i begudes per emportar. “És meravellós per a tots nosaltres”, assegura. Tot i això, no les té totes, i reconeix que té por perquè molts dels seus companys encara estan en ERTO.

El 70 % dels establiments han obert

Segons el Gremi de Restauració de Barcelona, el 70 % dels bars, restaurants i cafeteries han decidit reobrir els negocis. Entre els locals que es mantenen tancats predominen els restaurants on el sopar té un pes determinant i també els establiments petits sense terrassa. El president del Gremi, Roger Pallarols, insisteix que “hi ha molts negocis que no veuen viable  reobrir” en aquest primer tram de la desescalada. Pallarols demana a la Generalitat que estudiar l’allargament de l’horari fins a la mitjanit, i també el toc de queda, i poder tenir-ho a punt per al pont de la Puríssima i l’inici de la campanya de Nadal.

L’aplicació de la primera fase del pla de desescalada comença aquest dilluns, 23 de novembre, i permet que la restauració pugui tornar a obrir de les sis del matí a quarts de 10 del vespre. A més, els clients podran recollir el menjar per emportar-se fins a les 22 h i els establiments podran repartir a domicili fins a les 23 h.  Pel que fa a l’aforament, a les terrasses és del 100 %, amb una separació de dos metres entre taula i taula, mentre que a l’interior dels locals està limitat al 30 %. En tots dos casos, només es permet quatre persones per taula, amb l’excepció del nucli de convivència.

Els primers clients, molt matiners

Els restauradors asseguren que aquests 40 dies tancats han estat complicats. L’Esvetlana, del restaurant Passeig, al carrer de Còrsega, reconeix que estan “molt contents” perquè els feia molta falta reactivar el negoci, que han obert fa poc. El Néstor és el primer client que s’asseu a la terrassa. Són les vuit en punt del matí. Explica que acostuma a passejar molt d’hora i que tenia ganes de bar. “Com li passa al 90 % de la societat”, afirma.

Els que també en tenien ganes són els empleats del restaurant. Amb l’aixecament de les restriccions, molts restauradors han recuperat treballadors que estaven en ERTO per encarar la represa de l’activitat.”Per als treballadors és molt important poder tornar”, assegura l’Esvetlana.

Tornar al gimnàs

Aquest dilluns al matí també ha tornat l’activitat als equipaments esportius, tot i que demanant abans cita prèvia. Reobren amb una limitació del 50 % de l’aforament a l’exterior, i del 30 % en espais tancats, com és el cas dels gimnasos. Alguns dels responsables dels gimnasos, com el subdirector general dels clubs DIR, Ramon Urgell alerten, però, que amb aquestes mesures aquests negocis no són viables. A primera hora del matí, diferents centres del grup fregaven la màxima ocupació permesa i registraven noves altes, segons ha assegurat la mateixa cadena.

piscina interior DIR Diagonal