(ACN) La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha promogut aquest divendres la crema d’una foto gegant de Felip VI coincidint amb la visita del rei a Barcelona. L’acció, anunciada per l’Assemblea minuts abans, s’ha fet a l’encreuament entre Via Laietana i el passeig d’Isabel II davant l’expectació mediàtica i uns quants manifestants.

Abans d’iniciar la crema, Paluzie ha donat les gràcies a Enric Stern, Jaume Roura i altres activistes que van “exercir la desobediència civil” quan cremar una foto del Rei era considerat delicte d’injúries la Corona “i alguns van ser condemnats a presó”. Anys després, ha recordat, el Tribunal Europeu de Drets Humans va sentenciar que era llibertat d’expressió.

“La desobediència civil ens fa guanyar drets”, ha dit. Tot seguit ha prosseguit a calar foc a una lona gran amb la foto de Felip VI. Alguns dels concentrats han demanat a l’ANC “rectificar” i capgirar-la la foto abans de cremar-la, de manera que el cap del Rei quedés cap per avall. Tot i això, s’ha fet cas omís a les peticions i s’ha seguit amb el pla inicial.