La vacunació de la covid a Catalunya va començar el 27 de desembre el 2020, ara fa gairebé dos anys. Des de la injecció del primer vaccí a la Josefa Pérez, va començar un procés de protecció que encara avui dura, amb la tercera dosi per a gairebé tota la població i la quarta per als majors de 60 anys i persones vulnerables. Els temps entre dosi i dosi han anat variant en funció del grup d’edat i del moment en què es trobava la covid. Cada quant caldrà posar-se la vacuna de la covid a partir d’ara? Serà anual, com la de la grip?
Això és el que se sap, ara per ara, sobre aquesta qüestió.
Rebrem més dosis de la vacuna de la covid?
Ara per ara, tant les autoritats sanitàries com experts en matèria d’epidemiologia i immunologia descarten que les persones menors de 60 anys rebin la quarta dosi de la vacuna de la covid. Consideren que tenen la protecció suficient amb les tres primeres dosis.
La protecció s’ha de garantir, sobretot, entre les persones vulnerables i els majors de 60 anys. En aquests casos, ja s’ha començat a administrar la quarta dosi. En aquesta línia s’han pronunciat diverses autoritats sanitàries i experts com la investigadora i immunòloga d’ISglobal Adelaida Sarukhan. En declaracions a la CCMA, ha explicat que si bé els anticossos comencen a disminuir uns tres o quatre mesos després del reforç, es manté la duració de les cèl·lules T de memòria i les cèl·lules B.
Aquestes cèl·lules, diu Sarukhan, “són les que ens protegiran finalment contra la malaltia greu i aquestes són les més duradores“.
La vacuna de la covid: se sap cada quant la rebrem?
En qualsevol cas, però, no hi ha un període concret de protecció contra la covid i, per tant, encara no s’ha establert oficialment cada quant caldrà rebre una dosi, sobretot en les persones d’edat avançada i vulnerables. Algunes investigacions apunten que la vacunació contra la covid serà anual, seguint un criteri similar al de la grip.
Aquesta és una de les hipòtesis que fa uns mesos va plantejar, per exemple, Luis Jodar, director mèdic de vacunes de Pfizer en àmbit mundial. En un seminari amb periodistes, va exposar que un dels tres escenaris possibles és que calgués una vacuna anual per a tothom adaptada a les diverses mutacions que puguin anar sorgint del virus, “fins a aconseguir una vacuna universal” que permeti, va apuntar, no tornar-se a immunitzar més.
Vacunes només per a gent de risc
Un altre possible escenari, segons Jodar, és que, en cas d’una evolució favorable de la covid, es declari una endèmia i, amb això, s’administrin dosis de reforç periòdiques a les persones d’alt risc i embarassades. En qualsevol cas, caldrà estar pendent a l’evolució de la covid els pròxims mesos per conèixer quina és la decisió que s’acabarà imposant al final, que serà diferent en funció del país.
En el cas que la immunització fos anual, podria administrar-se la dosi conjuntament amb la de la grip. De fet, aquest mateix 2022 la Comissió de Salut Pública va recomanar injectar la vacuna de la grip i la de la covid alhora.