Enèssima petició del govern de la Generalitat per confinar tot Catalunya. En la roda de premsa diària de l’executiu, la portaveu Meritxell Budó ha tornat a insistir en la necessitat d’adoptar mesures més dràstiques per frenar la propagació del coronavirus. Budó ha dit literalment que “aquest govern si té clara una cosa, és que entre vides i economia, escull vides”. També ha explicat que les associacions de municipis han signat un manifest per donar suport a aquest confinament. En aquest sentit la portaveu creu que la petició que han traslladat reiteradament al govern espanyol acabarà sent escoltada i que “tard i d’hora l’autorització acabarà arribant”.

Budó s’ha pronunciat sobre la decisió que ha pres el govern autonòmic de Múrcia, que a través d’un decret ha ordenat que tothom (excepte els serveis bàsics) es quedin a casa. Una possibilitat que descarta el govern català, segons Miquel Buch. A la mateixa compareixença d’aquest dilluns (que s’ha fet com és habitual de forma telemàtica), el conseller d’Interior ha afirmat que si la Generalitat prengués unilateralment alguna decisió que no s’ajustés al real decret d’estat d’alarma, això posaria en risc a les persones, treballadors i empreses. També ha descartat decretar un confinament municipi a municipi (tal com s’ha fet a Igualada i altres poblacions) perquè seria poc efectiu. 

El Govern espanyol descarta mesures més dràstiques

De la seva banda, el Govern espanyol insisteix que no hi ha necessitat per endurir el confinament, per ara. En una roda de premsa des de La Moncloa el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha afirmat que les restriccions de mobilitat que s’han adoptat a Espanya són de “les més dràstiques d’Europa i del món” . A més, afirma que les mesures que es prenguin han de “ser executables”, és a dir, que el que cal és garantir que es compleixin perquè sinó queden en “paper mullat”. Una idea que també ha defensat el director d’Alertes i Energències Sanitàries, Fernando Simón, aquest dilluns al matí. Illa ha explicat que manté un contacte constant amb tots els responsables de Salut de les comunitats autònomes i ha negat tensions per a aquest motiu.

També s’ha mostrat contrària a endurir el confinament la vicepresidenta econòmica Nadia Calviño, qui ha aclarit que les decisions que pren el Govern espanyol sempre es basen en les indicacions dels responsables de Sanitat. Calviño afirma que tota l’activitat econòmica que encara es manté a Espanya està ajudant a garantir el subministrament agroalimentari, els serveis bàsics i les telecomunicacions.