Els bombers alerten que estan exposats a múltiples substàncies cancerígenes, especialment l’amiant, i denuncien la inexistència de mesures preventives eficaces i de protocols de descontaminació. En una jornada organitzada per la Federació de Serveis a la Ciutadania de Catalunya (FSC) i la Coordinadora Estatal de Bombers de CCOO, han analitzat el risc de càncer laboral d’aquest col·lectiu.

Els bombers estan especialment preocupats per les repercussions que pot tenir l’amiant en la seva salut. Asseguren que és l’element cancerigen més perillós al qual s’enfronten perquè és silenciós, i perquè els efectes nocius que té sobre la salut no es veuen fins molt després d’estar-hi exposat. Segons els bombers, quan fan una actuació en un incendi, les fibres d’amiant queden adherides als vestits de treball. Per això, demanen un protocol de descontaminació de la roba que utilitzen. Denuncien que a Catalunya no s’hagi engegat cap mesura d’aquestes tipus, cosa que, en canvi, sí que funciona en altres països com Suècia. “El col·lectiu és víctima d’una epidèmia”, ha assegurat Jesús Múrias, bomber d’AENA, en referència als casos de càncer que s’hi produeixen.

Jornades càncer i bombers

A banda dels bombers, els treballadors del metro també han expressat els últims mesos la preocupació per la presència d’amiant a les instal·lacions del suburbà. Aquests últims dies el Comitè d’Empresa de Metro ha denunciat una primera mort per amiant d’un treballador i estudia presentar una denuncia penal contra TMB.

Entre set i vuit anys menys d’esperança de vida

Segons diversos treballs fets per la Federació de Serveis a la Ciutadania de Catalunya (FSC) i investigacions científiques internacionals, han demostrat que els bombers estan sotmesos a múltiples substàncies cancerígenes durant les intervencions. Un dels problemes és que els equips de respiració i els vestits no els protegeixen totalment. Això provoca que els fums dels incendis els penetrin en els vestits i que l’absorció per la pell sigui una via d’entrada important d’aquestes substàncies cancerígenes. De fet, en els últims mesos els bombers s’han queixat del mal estat del material que utilitzen cosa que, asseguren, posa en risc la seva seguretat i també la seva salut.

Un dels fets que també corrobora el risc que pateix aquest col·lectiu és el fet que l’esperança de vida dels treballadors dels cossos de bombers és entre set i vuit anys menys que en la resta de la població.

L’edifici malalt del carrer de Lleida

Els Bombers de Barcelona també han volgut recordar l’existència d’un “edifici malalt” a la ciutat, el Centre de Gestió d’Emergències (CGE) del carrer de Lleida. En aquest edifici, on es coordinen els diferents cossos d’emergències de la ciutat, s’han produït diversos casos de càncer que els bombers han atribuït a les deficiències de l’espai. Els estudis encarregats per l’Ajuntament, però, han descartat aquesta relació entre l’edifici i els casos de càncer.