El 15 de febrer és una cita important al calendari per a la lluita contra el càncer infantil. N’és el dia internacional i, per incentivar la investigació de la malaltia, nou associacions de familiars que han viscut l’experiència impulsen xocolatades solidàries. Les donacions van directes al laboratori de recerca de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Escoles, empreses i entitats d’arreu de Catalunya estan cridades a organitzar una xocolatada durant el mes de febrer o març.

És la segona edició de la iniciativa i s’està convertint en tot un èxit: l’any passat es van fer 319 xocolatades i es van recollir més de 158.000 euros. Enguany se superen les 800 inscripcions. A la ciutat, la majoria de xocolatades es fan aquest divendres a la tarda, però n’hi ha que s’han organitzat per més endavant o bé ja s’han fet. És el cas de l’AMPA de l’Escola Bon Pastor, que va decidir organitzar-la dijous passat.

Crida a la investigació pròpia del càncer infantil

Segons els experts, el càncer infantil, també anomenat càncer del desenvolupament, és una malaltia diferent al càncer d’adults i requereix recerca pròpia. Jaume Mora, director científic del centre de càncer de l’Hospital Sant Joan de Déu, assegura que “la investigació excel·lent i d’alt nivell que es fa en càncer d’adults no s’aplica al que els passa als nens”. “Ens hem equivocat fins fa ben poc, quan ens hem adonat que hem de fer el nostre propi camí“, afegeix.

Laboratori de Recerca Sant Joan de Déu
Laboratori de recerca de l’Hospital Sant Joan de Déu

Es tracta d’una malaltia de baixa incidència, però que afecta uns 1.200 nens i joves a l’estat cada any. No es pot prevenir perquè neix a les cèl·lules fetals. Per això, des de Sant Joan de Déu insisteixen que la recerca és la millor eina per combatre’l.