Els treballadors del metro denuncien que un treballador jubilat va morir al juliol a causa de l’amiant. El cas és que l’home va morir a causa d’una fibrosi quística i en la biòpsia, assegura el comitè d’empresa, s’hi va detectar amiant.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Les malalties de l’amiant: Com afecta a la salut?” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/efectes-amiant-salut/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Els treballadors estudien denunciar TMB per la via penal

El Comitè d’Empresa de Metro està estudiant si interposa una denúncia per la via penal a l’empresa per haver fet deixament de la salut dels treballadors en relació amb la presència d’amiant a les instal·lacions i els combois del metro. També han demanat la dimissió de la presidenta de TMB, Mercedes Vidal, i del conseller delegat, Enric Cañas. Qualifiquen la seva tasca d'”irresponsable” i de no destinar els recursos necessaris a evitar més infeccions.

Els membres del comitè d’empresa acusen la direcció de l’empresa d’oferir una informació “incompleta” i “malintencionada” a la ciutadania i, per això, diuen han decidit fer una compareixença conjunta per exposar les seves reivindicacions.

Els treballadors del metro asseguren que l’empresa no ha fet “absolutament res” per retirar l’amiant fins a l’abril del 2018, quan va començar l’inventari. Critiquen que, fins a aquesta data, han estat els treballadors els que han avisat l’empresa de la presència d’aquest material sense cap tipus de formació prèvia ni de protocol de notificació. Des del comitè d’empresa expliquen que, tot i que TMB es va inscriure l’any 1987 al RERA (Registre d’Empreses amb Risc d’Amiant), no ha fet res per trobar l’amiant present al metro fins gairebé 30 anys més tard, i per la pressió de l’opinió pública.

“No han buscat l’amiant per no trobar-lo”

Els treballadors diuen que l’empresa ha evitat cercar l’amiant. Per això, afirmen, la direcció de TMB ha passat de reconèixer l’existència 84 treballador actius exposats a l’amiant el juliol del 2018, als 1.050 que reconeix ara, el gener del 2019. De fet, ahir mateix, TMB va actualitzar els resultats de les revisions mèdiques que està fent als treballadors del metro. Segons l’empresa, s’ha detectat alteracions a la pleura de 20 treballadors, que segons TMB no requereixen tractament mèdic.

Uns resultats de les revisions mèdiques dels quals els representants dels treballadors dubten. El comitè sospita que en són més i que l’empresa ho amaga. Posen com a exemple que s’ha detectat que hi ha 150 treballadors amb problemes respiratoris als quals no s’ha derivat, diuen, al pneumòleg.

El comitè d’empresa ha presentat una llarga llista d’exigències que fan arribar a la direcció de TMB i que són condició per desconvocar la vaga de finals de febrer, coincidint amb el Mobile World Congress. Demanen, entre d’altres, una llista de tots els treballadors i extreballadors exposats directament o indirectament a l’amiant, per saber-ne la xifra real i que se’ls facin també revisions. Exigeixen, a més, que es comencin a desamiantar de manera immediata les instal·lacions del metro. També recalamen a l’empresa que es responsabilitzi de rentar i descontaminar la roba dels treballadors de manteniment per no posar en risc les seves famílies.