El 19 de febrer de l’any passat van desnonar el Francisco Sánchez, de 80 anys, del seu pis del carrer de Maignon, 6, al barri de la Salut. Ara, fa mesos que viu a Madrid acollit pel seu germà, tot i que un jutge va declarar nul el desnonament. La paradoxa és que la sentència no li ha permès tornar a casa seva, ja que la justícia argumenta que no pot forçar la propietat a retornar-li el pis.

Un desnonament nul que el deixa al carrer

Fa gairebé un any que van desnonar el Francisco de l’edifici on residia des de feia 45 anys. L’afectat, de 80 anys, tenia un contracte de renda antiga i el febrer passat quan va sortir de casa per fer unes gestions, ja no va poder tornar a entrar. L’havien desnonat i s’havia quedat al carrer amb totes les pertinences dins de casa. Aquest procediment de desallotjament es va declarar nul pel Jutjat de Primera Instància número 26 de Barcelona, però tot i això, el Francisco encara no ha pogut tornar al seu pis.

El jutjat al·lega no poder forçar la propietat

La immobiliària UPL-Gràcia SL, propietària de l’edifici, s’ha negat a retornar-li el pis. Argumenten que l’edifici és inhabitable i han presentat un informe pericial per demostrar que l’immoble està destrossat. Els mateixos propietaris s’han encarregat de foradar terres i sostres, tot i no tenir el permís d’enderroc de l’Ajuntament.

Fotografia de l’informe pericial presentat per la propietat de l’immoble

“El que és per a mi més greu i que atempta contra qualsevol principi de justícia, tenint en compte que a més l’habitatge és un dret fonamental, és que el jutjat li diu literalment: “Aquest jutjat no té mecanismes jurídics per executar una reintengració de la possessió del demandat en aquest procediment”, assenyala Lluís Humet, advocat del Francisco Sánchez.

El jutjat tenia facultats per treure’l, però no té facultats per retornar-li l’habitatge. ”
Lluís Humet, advocat del Francisco Sánchez

El Francisco vol recuperar la seva vida

El Francisco viu temporalment a Madrid a casa del seu germà, amb les seves pertinences repartides a casa d’amics i familiars. Explica que tot aquest procés li ha destrossat la vida i que ell vol recuperar el seu pis i les coses que hi van quedar com un exemplar especial del Quixot o dos quadres d’un pintor del seu poble, José Herreros. “Amb 81 anys que compliré estic fatal. Com no he de voler tornar a un lloc que és casa meva, si fa 64 anys que visc a Barcelona”, explica el Francisco en una videotrucada.

Aquests senyors m’han fet la vida impossible i estic al carrer, sense haver-hi d’estar. ”
Francisco Sáncez, veí desnonat
El Francisco Sánchez es troba temporalment a Madrid, acollit pel seu germà

Humet, l’advocat del Francisco, explica que presentaran una demanda per recuperar la possessió del pis. Mentrestant, el Francisco veu amb impotència com l’han expulsat de la ciutat on va arribar amb 17 anys i només espera que el malson passi i pugui tornar al seu pis de la Salut on assegura que sempre ha pagat el lloguer i ha invertit per millorar l’habitatge i cuidar l’edifici.