El barceloní Francisco Sánchez ha estat desnonat aquest dimecres al matí del pis on vivia, al carrer de Maignon, al barri de la Salut. L’afectat té 80 anys i en feia 45 que residia al mateix bloc de pisos amb un contracte de renda antiga. Primer va viure a l’àtic i l’any 2001 es va traslladar als baixos, fruit d’un acord amb els propietaris, que es va afegir en un annex al contracte original, del 1975. Però els propietaris actuals, que no consideren vàlid l’annex del contracte, van engegar un procés de desnonament que actualment estava aturat de forma provisional, en espera de la resolució d’un recurs al Tribunal Suprem.

Arran del procés judicial, el Francisco ha dipositat els diners del lloguer al jutjat regularment. Però el mes d’octubre no ho va fer fins al dia 16, i els propietaris van aprofitar-ho per engegar un procés de desnonament paral·lel per impagament.

El Jutjat de Primera Instància número 26 de Barcelona, responsable d’aquest segon cas, ha efectuat el desnonament coincidint amb el moment en què l’afectat era fora de casa per fer una gestió amb la companyia de subministrament d’aigües. Quan la comitiva judicial ha entrat a casa seva, el Francisco ha rebut un avís de la central d’alarmes que té contractada. Però quan ha arribat al domicili, el pany ja estava canviat.

Des del 2018, en converses amb la propietat

L’advocat del Francisco, Lluís Humet, denuncia que l’afectat ha estat desnonat “sense cap avís previ” i que ni tan sols ha pogut entrar a dins per endur-se les pertinences personals. Només ha pogut accedir-hi —acompanyat de la policia— per recollir documentació mèdica.

Humet denuncia que el Francisco no havia rebut cap informació del jutjat, ni a títol personal ni per correu postal. I assegura que el llançament s’ha fet amb “mala fe” i en un “frau legal” que no ha tingut en compte l’altre procés de desnonament pendent del Suprem.

El cas l’està estudiant l’Oficina de l’Habitatge de Gràcia i, mentrestant, el Francisco està allotjat a un hotel de Barcelona de manera provisional durant els propers 15 dies. També s’està assessorant amb una entitat de Gràcia que ajuda els afectats pels desnonaments.