Alguns barcelonins residents a Madrid que havien tornat a casa a passar les festes han vist com els col·lapses provocats per la gran nevada els han impedit tornar-hi. D’altres, en canvi, han estat més previsors i van desplaçar-se uns dies abans per evitar problemes.

Els qui encara són aquí, de moment, no poden tornar i tenen dubtes de si podran fer-ho els propers dies. L’Aeroport Adolfo Suárez – Barajas continua tancat i les connexions ferroviàries també estan tallades. Arribar-hi per carretera, de moment, tampoc no és una alternativa, i la previsió per a les properes hores és que s’enfonsi la temperatura i el terra glaci.

Dani Valdivia és realitzador audiovisual i aquests dies havia de viatjar a Madrid per qüestions laborals. Atrapat a Barcelona, espera poder tornar-hi aviat: “Em trobo a Barcelona per feina en principi fins al dia 12, que és quan tinc l’AVE a Madrid. Però probablement s’hagi d’endarrerir o ens hagin de posar en un AVE de dies propers“.

Tot i que les previsions apuntaven que la borrasca colpejaria de valent, molts no esperaven que ho acabés paralitzant tot. “Érem una mica escèptics. Dèiem: ‘Nevarà una mica, però no serà per a tant’. I, efectivament, ha estat molt més del que ens pensàvem”, afirma Toni Gasa, escriptor català que també viu a la capital espanyola.

La ciutat està paralitzada. La majoria de comerços estan tancats i molts serveis tampoc no estan en funcionament. Fins i tot les escoles han hagut d’endarrerir la represa del curs, que està ajornada, de moment, fins dimecres. “Dilluns i dimarts farem les classes en línia”, explica Carlota Solans, estudiant de secundària.

Tot i els inconvenients que ha escampat pels carrers de Madrid la borrasca Filomena, molts també han aprofitat per sortir i jugar amb la neu. “He estat al carrer quedant amb amics per fer les típiques guerres de boles de neu. O simplement passejant per Madrid. Fins i tot m’he atrevit a fer snowboard pels carrers”, explica Gonzalo de Martorell, un barceloní que treballa a Madrid i que va tornar-hi abans del que tenia previst per esquivar el temporal.