Barcelona ja té tres propostes finalistes per renovar el panot, l’emblemàtica rajola de la ciutat. L’objectiu és fer-lo més ecològic i sostenible i per això l’Ajuntament va obrir un concurs públic. Els tres projectes guanyadors es provaran a la superilla de l’Eixample durant un any. Tot i això, tal com exigia l’Ajuntament, mantenen el disseny tradicional, ja sigui amb la flor o les quatre pastilles. L’únic canvi visible serà el color: l’arquitecte en cap de l’Ajuntament, Xavier Matilla, ha explicat que serà “de tonalitats més clares“.
Matilla ha concretat que “una de les propostes que buscàvem és que la tonalitat permetés abaixar el nivell d’escalfament del paviment“. En aquest sentit, ha explicat que els colors més clars augmentaran “la reflectància del paviment”. El color, però, no serà homogeni. Segons Matilla, és possible que convisquin diferents tonalitats a la via pública.
Al carrer, a finals del 2022
Al concurs s’hi van presentar sis propostes, de les quals tres han estat finalment escollides per fer-ne un prototip. Ara tindran sis mesos per elaborar la proposta final, amb l’objectiu que es puguin implementar a la via pública abans de finals d’any. En concret, s’instal·laran a la superilla de l’Eixample, als carrers del Consell de Cent, Rocafort, Comte Borrell i Girona. De moment, però, no se n’ha concretat el tram.
Les propostes finalistes cobriran un espai de 1.000 metres quadrats de superfície i rebran un finançament de 80.000 euros. Si superen la prova pilot, és possible que l’Ajuntament adopti totes tres solucions, de manera que podrien conviure als carrers de la ciutat. Les obres de la superilla de l’Eixample, que han de començar aquest mes de juliol, eliminaran el trànsit de pas a quatre carrers a partir de l’agost, quan començaran les obres més importants.
Com són els tres projectes?
Els tres dissenys seleccionats tenen, segons el jurat, un “alt component innovador significatiu i un impacte ambiental menor que l’actual”. Tot i que cada projecte té unes característiques pròpies i diferenciades, tenen en comú que suposen una millora “en termes de materials, durabilitat i comportament respecte la filtració d’aigua”.
Panot del s. XXI
El tret distintiu d’aquesta proposta és el sistema de col·locació: amb encaixos i sense necessitat de morter. La proposta permetrà reutilitzar quasi el 100 % de les peces quan s’hagin de fer obres al carrer, alhora que facilitarà la permeabilitat de l’aigua. També proposa una reducció d’entre el 47 i el 49 % de les emissions de CO2 per fabricar-la i farà servir entre un 23 i un 27 % d’àrid reciclat.
PANOT+
Aquesta rajola és més prima que l’actual, de només 3 cm en les zones de vianants, de manera que s’estalvia material a l’hora de fabricar-les. A més, es preveu utilitzar àrids reciclats (entre el 20 i el 37 %) i ciment amb menor impacte de CO2. En el procés de fabricació, es reduirà significativament les emissions de CO2, en un 44 %.
R3PANOT
La particularitat principal d’aquest projecte és que s’utilitzarà ciment provinent d’escòries siderúrgiques, la qual cosa tindrà un impacte “molt important” en la reducció d’emissions de CO2. En aquest cas, les peces seran més gruixudes, però s’ha justificat amb criteris com la durabilitat i la reutilització. També incorpora àrids reciclats, entre un 21 % i un 29 %.