Recreació virtual de la plaça que es crearà a la cruïlla de Consell de Cent amb Comte Borrell

Les obres de la superilla de l’Eixample començaran un mes més tard del previst. La intenció de l’Ajuntament de Barcelona era iniciar els treballs al juny, però finalment arrencaran al juliol. Així ho ha comunicat el consistori després que, aquest dijous, la Comissió de Govern ha aprovat definitivament els projectes executius per convertir en eixos verds els carrers del Consell de Cent, Rocafort, Comte Borrell i Girona, i per crear quatre places en cruïlles.

Un cop aprovats els projectes executius, el següent pas serà adjudicar les obres, que ja es van treure a concurs al febrer. El síndic de greuges de Barcelona va recriminar, precisament, que els treballs es licitessin sense tenir els projectes aprovats definitivament. L’alcaldessa, Ada Colau, ha defensat aquest dijous que els tràmits s’han fet d’acord amb la normativa. De fet, el consistori diu que en totes les obres s’hi fa el mateix procediment.

El pressupost de les obres puja fins als 52,7 M € (48,2 per als eixos i 4,5 per a les places). El termini d’execució és de vuit mesos, de manera que s’espera tenir la superilla enllestida el primer trimestre del 2023.

Carrers amb més verd i sense asfalt

La superilla de l’Eixample és una de les grans transformacions urbanístiques del mandat, que canviarà el model de carrer. El vianant serà el protagonista d’unes vies sense trànsit de pas en què només podran circular veïns i serveis. No hi haurà asfalt i el paviment combinarà el panot de Barcelona amb el granit. Als quatre carrers que es reformaran s’hi plantaran 500 arbres nous i hi haurà parterres amb vegetació i mobiliari urbà.

Quatre cruïlles convertides en places

A banda dels quatre eixos verds, als encreuaments d’aquests carrers també s’hi generaran quatre places, amb una superfície total de 2.000 m2. Dos d’aquests espais, els dels encreuaments del Consell de Cent amb Comte Borrell i Girona, estan plantejats com a places cíviques, per a un ús més social. En canvi, en les altres dues places, les dels encreuaments amb Rocafort i Enric Granados, el verd és el protagonista i s’hi potencien les activitats d’estada.