L’Ajuntament de Barcelona manté oberts des de l’1 de maig 70 parcs i jardins de la ciutat que han estat tancats durant l’estat d’alarma pel coronavirus. També es manté tallat el trànsit a 51 carrers secundaris cada dia de 9 a 21 h per garantir itineraris segurs per als vianants durant el desconfinament. En una primera etapa es van obrir 44 carrers i des d’aquest dissabte s’han incorporat noves vies. Les platges de la ciutat han reobert, i a partir d’aquest dimecres s’hi podrà fer esport i passejar.
Entre els parcs que han reobert, la meitat dels 146 que té Barcelona, hi ha el de Joan Miró, el de la Ciutadella, el de l’Estació del Nord, el de l’Espanya Industrial, el de La Pegaso, el de la Trinitat, el del Centre del Poblenou i el de Diagonal Mar. L’Ajuntament recorda que els parcs són zones de pas i no d’estada. Un dispositiu de la Guàrdia Urbana vigilarà que no hi hagi aglomeracions.
Quins parcs estan oberts?
- Ciutat Vella: Jardins de Rubió i Lluch, Parc de Sant Pau del Camp i Parc de la Ciutadella.
- L’Eixample: Parc de Joan Miró, Parc de l’Estació del Nord, Jardins de la Torre de les Aigües, Jardins de Safp, Jardins de Flora Tristán i els interiors d’illa del Clínic, Montserrat Figueras, Sebastià Gasch, Maria Matilde Almendros, Rosa Deulofeu, Constança d’Aragó, Cèsar Martinell, Montserrat Roig, Henri Dunant, Clotilde Cerdà, Tres Tombs, Joan Olivé – Càndida Pérez, Jaume Perich, Maria Mercè Marçal, Ermessenda de Carcassona, Macaia, Lina Òdena, Paula Montal, Mercè Vilaret, camí antic d’Horta, Laura Albéniz, Beatriu Pinós i Tete Montoliu.
- Sants-Montjuïc: Parc de l’Espanya Industrial, Parc de Can Sabaté, Jardins d’Aramon i Serra, Jardí del Priorat, Jardins d’Elisard Sala, Jardins de Sant Cristòfol, Jardins de ca l’Elena, Jardins dels Drets Humans i Jardins del Tenor Massini.
- Les Corts: Colònia Castells, Jardins de Gaietà Renom, Jardins de Josep Goday i casals i Jardins de Can Salvi.
- Sarrià – Sant Gervasi: Parc de Can Castelló, plaça de Wagner, Jardins de Can Ferrer, Jardins de la Vila Florida, Jardins de Can Sagnier, Jardins de Can Senillosa i illa La Costa.
- Gràcia: Parc de la Creueta del Coll, Jardins del Mestre Balcells, Jardins de Maria Baldó, passatge d’Isabel Vicente, plaça de Manuel Torrente, carrer de Santa Rosa i espai del punt verd de Vallcarca.
- Horta-Guinardó: Parc de les Aigües, Jardins de Pla i Armengol i illa de l’Escola de Música Can Fargas.
- Nou Barris: illa de Pi i Molist.
- Sant Andreu: Parc de La Pegaso, Parc de la Trinitat i illa de Cinca-Palomar.
- Sant Martí: Parc del Centre del Poblenou, Parc de Diagonal Mar, Jardins de Joana Tomàs, Jardins de Gabriela Mistral, Jardins de Margarida Comas i interior d’illa de Sancho de Ávila – Almogàvers.
Quins carrers es tallen al trànsit?
- Sants-Montjuïc: el Poble-sec (Blasco de Garay —Avinguda Paral·lel i Elkano—, Piquer —entre Fontrodona i Cabanes—, Olivera i Magalhães), Sants (Galileu —Passeig de Sant Antoni i Avinguda Madrid—, Violant d’Hongria Reina d’Aragó), Sants-Badal (Violant d’Hongria Reina d’Aragó —continuació—), Badal (Leiva, Béjar).
- Les Corts: les Corts (Galileu —entre Caballero i Can Bruixa—).
- Sarrià – Sant Gervasi: Sarrià (Manuel de Falla, Caponata), les Tres Torres (Carrencà), el Putxet i el Farró (Escipió, Costa), Sant Gervasi – Galvany (Brusi —fins a via Augusta—, Dènia, Marià Cubí), Sant Gervasi – la Bonanova (Sant Gervasi de Cassoles, Arimon i Cerignola).
- Gràcia: Vallcarca i els Penitents (Castellterçol), el Coll (Beat Almató), la Salut (Mercedes), la Vila de Gràcia (Verdi —Travessera de Dalt i Sant Salvador— i Ventalló), el Camp d’en Grassot (Taxdirt).
- Horta-Guinardó: Horta (Sant Tomàs, Chapí, Canigó), el Carmel (Lluís Marià Vidal, Lugo), la Font d’en Fargues (Peris i Mencheta, Marí, Frederic Rahola), Can Baró (Vallseca), Guinardó (Amílcar, Vinyals, Flaugier), el Baix Guinardó (Taxdirt), la Teixonera (Fastenraht), La Clota (Marquès de Castellbell, Alarcón), Vall d’Hebron (Avinguda Martí Codolar —Granja Vella i Pare Mariana—).
- Nou Barris:les Roquetes (Vidal i Guasch, Simancas), Verdum (Casals i Cuberó, Font d’en Canyelles), La Prospertitat (Pablo Iglesias —Tissó i Via Favència—).
- Sant Andreu: la Trinitat Vella (Finestrelles, Mare de Déu de Lorda).
- Sant Martí: el Camp de l’Arpa del Clot (Muntanya, Coll i Vehí), el Poblenou (Taulat —Llacuna i Bilbao—).
Després de 15 dies de prova per avaluar quin impacte té la mesura s’han modificat alguns dels itineraris inicials. Finalment, els carrers Alcolea, Vergós, Cardedeu, Albigesos i Torrent de l’Olla, queden reoberts al trànsit per l’existència de millors alternatives de pas pels vianants. Amb les noves incorporacions hi haurà 51 carrers o trams de carrer sense trànsit, que suposen més 20 quilòmetres de vies de la xarxa secundària, on no passen línies d’autobús. De fet, l’Ajuntament reconeix que l’impacte en el trànsit serà més reduït que si es fes en vies importants de l’Eixample, on, de fet, no hi haurà cap d’aquests talls.
La mesura, però, complementa el pla de mobilitat per guanyar espai públic amb el desconfinament que preveu tallar el trànsit als laterals de la Diagonal i la Gran Via, ampliar voreres a la via Laietana o pacificar carrers com el del Consell de Cent.