El Nasim va fugir de l’Afganistan amb la seva dona, la Zainab, a finals de juliol, després que els talibans matessin el seu germà. A més, havia rebut diversos missatges amenaçadors i la policia el va avisar que s’havia convertit en un objectiu dels talibans. Ara estan allotjats a un hotel i reben l’ajuda de la Creu Roja.

La Zainab va perdre el seu pare quan ella tenia tres anys, després que el matessin els talibans. Ara està embarassada i explica que fins fa poc les dones a l’Afganistan podien sortir soles, estudiar a la universitat i treballar al govern, però tot això ha canviat en poques setmanes. Assegura que després de l’ocupació de les províncies per parts dels talibans “la situació ha canviat”. Diu que “ara les dones només poden sortir de casa amb burka i acompanyades d’un marit o un home que les acompanyi”.

Pesimistes amb el futur

El Bashir és el president de l’Associació Cultural Afganesos i Catalans i fa molts anys que viu a Barcelona. Assenyala que actualment hi ha uns 250 afganesos a Catalunya i explica que han viscut aquests dies amb desesperació. Diu que el govern anterior a l’arribada dels talibans no era l’ideal, però creu que ara la situació empitjorarà.