Barcelona ja té una plaça en memòria i homenatge a Sònia Rescalvo, la dona transsexual que va ser apallissada i assassinada ara fa 30 anys per un grup de joves d’ideologia nazi. Els fets van passar l’any 1991 i els autors de l’atac també van deixar en coma la persona que l’acompanyava, la seva amiga Doris. També van agredir una persona sense llar que aquella nit dormia al Parc de la Ciutadella.

Cada 6 d’octubre es fa un homenatge per recordar-la i homenatjar-la. L’any 2013 ja es va posar el seu nom a la glorieta situada just davant de les cascades del parc.

Ara, s’ha fet un pas més, incloent Sònia Rescalvo al nomenclàtor i col·locant una placa amb el seu nom. Es troba a l’esplanada central del Parc de la Ciutadella, just davant de les cascades. A la placa, a més del seu nom, s’hi pot llegir: “Dona trans, assassinada per grup feixista”.

Les entitats alerten que “queda feina per fer”

La descoberta s’ha fet aquest dimecres en un acte al qual hi han assistit la representants d’entitats LGTBI i activistes trans. Han alertat que 30 anys després de l’assassinat de Sònia Rescalvo continuen les agressions homòfobes i demanen més contundència i actuar des del vessant educatiu per frenar-les. A l’acte també han participat la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, i el regidor de Ciutat Vella i de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa. Rabassa ha reiterat “el compromís de Barcelona” amb la lluita contra aquests delictes i també per “democratitzar” el nomenclàtor amb noms de dones.