Jardins Pilar Espuña a Nou Barris, una de les 14 dones proposades
Jardins Pilar Espuña a Nou Barris, una de les 14 dones proposades

Rosa Barba, Sonia Rescalvo, Fadwa Tuqan, Montserrat Riera, Anna Canalias, Antònia Adroher, Clémence Jacquinet, Pepita Uriz, Maria Pi, Mercè Climent, Virginia Amposta, Pilar Espuña, Gretel Ammann i Lola Iturbe són els noms de les dones proposades que van passar per la darrera Ponència de Nomenclàtor.

Es van posar sobre la taula 20 propostes de canvi de nom, com la de la plaça d’Antonio López, amb 14 dones entre les propostes. Amb això, la regidoria de Memòria Democràtica vol mostrar el compromís per mirar de revertir el “desequilibri i la poca presència de noms de dona i noms populars“.

La presència de dones al nomenclàtor de Barcelona continua sent molt petita i les representades són majoritàriament en qualitat de propietàries de terres, santes, nobles i relacionades amb la monarquia. Entre les 14 noves propostes hi ha arquitectes, actrius, refugiades, prostitutes, poetesses, pedagogues, anarquistes, escriptores, mestres, filòsofes i activistes (varies d’elles compleixen més d’una d’aquestes etiquetes).

El Centre Cívic Casal de Sarrià portarà el nom de Gabriel García Márquez

Durant la mateixa Ponència de Nomenclàtor s’ha acordat que el Centre Cívic Casal de Sarrià passi a portar el nom del Nobel de literatura que fou veí del mateix barri.

José Garrido Gámez (bomber mort en acte de servei el 2010), Ramon Margalef i López (catedràtic d’ecologia), Josep Canals Mercader i el passatge del Ferrocarril del Nord són les altres propostes que han tirat endavant.