La Sònia Rescalvo era transsexual i tenia 45 anys quan va morir assassinada. Els fets es van produir la matinada del 6 d'octubre de 1991 a la glorieta del Parc de la Ciutadella. La Sònia exercia la prostitució, vivia al carrer i la glorieta s'havia convertit en el seu llit habitual. La nit del crim dormia acompanyada d'una amiga quan un grup de sis caps rapats, tres d'ells menors d'edat, les van agredir brutalment. La mort de la Sònia es va convertir en el primer crim conegut contra una transsexual per la seva orientació sexual. Els agressors van ser detinguts, jutjats i condemnats per l'Audiència Nacional a més de 300 anys de presó, tot i que el Tribunal Suprem va rebaixar la pena a la meitat. Aquest assassinat va commocionar la ciutadania i especialment els col·lectius que defensen els drets de gais i lesbianes. Una lluita que ha donat fruits, com el monument en memòria dels gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals que, com la Sònia, han rebut represàlies. L'escultura es va inaugurar el març de 2011 i és un triangle rosa, el símbol que posaven als gais als camps de concentració nazis. Des de l'any 1993, una petita placa recorda la tragèdia a la mateixa glorieta.

La vella reivindicació del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) s’ha fet realitat de forma oficial aquest diumenge, quan es compleixen 22 anys de l’assassinat de Sònia Rescalvo Zafra. La matinada del 6 d’octubre de 1991, a la glorieta que avui duu el seu nom, la Sònia va ser brutalment agredida per sis caps rapats mentre hi dormia acompanyada d’una amiga. Tenia 45 anys, exercia la prostitució, vivia al carrer i la glorieta s’havia convertit en el seu llit habitual. Els agressors van ser detinguts, jutjats i condemnats per l’Audiència Nacional a més de 300 anys de presó, tot i que després el Tribunal Suprem en va rebaixar la pena a la meitat.

Avui a la glorieta de la transsexual Sònia s’han recordat aquells fets i la figura de Sònia Rescalvo, però també la lluita de les entitats de gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals per aconseguir la igualtat de drets amb la resta de la ciutadania i denunciar les discriminacions i els atacs com aquest. Hi han parlat representants del FAGC, de Gais Positius i dels consells municipal i nacional LGTB de Barcelona i de Catalunya. La representació institucional ha anat a càrrec de la regidora de Dona i Drets Civils, Francina Vila. Les entitats han fet una ofrena floral i l’acte ha acabat amb la música del violí de Natan Nexus.

Des d’avui, el Parc de la Ciutadella homenatja doblement el col·lectiu de gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals. A més de la glorieta de la Transsexual Sònia, hi ha un monument en memòria a la lluita pel reconeixement d’aquest col·lectiu. L’escultura es va inaugurar el març de 2011 i és un triangle rosa, el símbol que posaven als gais als camps de concentració nazis.