protesta ucraïnesos
Foto: ACN

Barcelona se suma a la condemna de l’atac militar de Rússia contra Ucraïna que ha començat aquest dijous de matinada. A la ciutat hi viuen 5.382 ucraïnesos que estan vivint amb angoixa i preocupació l’inici de la guerra al seu país. De fet, ja s’han començat a mobilitzar i han convocat una concentració aquest dijous al matí davant del consolat de Rússia, a l’avinguda de Pearson.

Des de l’Ajuntament, l’alcaldessa, Ada Colau, ha qualificat “d’intolerable” l’atac del govern rus i ha enviat “tota la solidaritat a la població ucraïnesa”. En un missatge a Telegram, ha afirmat que “Barcelona està compromesa amb la pau i sempre ha aixecat la veu contra la guerra”. Colau diu que continuaran defensant la diplomàcia i el dret internacional en el marc de Nacions Unides per “posar fi a un conflicte que pot causar un enorme patiment”.

També el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha dit que la invasió militar és “inacceptable”. En un missatge a Twitter ha mostrat “tota la solidaritat amb el poble ucraïnès en aquests moments difícils”.

El regidor de Drets per la Ciutadania, Marc Serra, també ha lamentat l’inici d’una guerra en aquesta regió i s’ha ofert a acollir els refugiats de guerra ucraïnesos. “Tota una generació marcada per un futur distòpic que cada dia sembla més incert. Tant de bo la sortida a aquesta crisi no sigui l’egoisme i la por, i siguem capaços d’imaginar en col·lectiu un futur”, ha dit en un tuit.

El cònsol d’Ucraïna a Barcelona, Vorobyov Artem, considera que “Rússia ha violat la sobirania” del seu país i demana “cap fred” als seus conciutadans. Artem també diu que han rebut el “suport i la solidaritat per part de les autoritats” de Madrid, Barcelona i Màlaga, les ciutats espanyoles on el seu país té missions diplomàtiques. El cònsol afegeix, però, que ara mateix “no hi ha senyals” que els ciutadans ucraïnesos es mudin a “territori espanyol”. 

La comunitat ucraïnesa a Barcelona

La comunitat ucraïnesa ocupa el 24è lloc en les nacionalitats estrangeres presents a Barcelona, i el nombre d’ucraïnesos pràcticament s’ha doblat en els últims 10 anys. El barri del Besòs i el Maresme és on hi ha la colònia més gran (302 persones). Casualment, també és on hi ha una població molt nombrosa de russos (325).