Primera manifestació a Barcelona de la comunitat ucraïnesa, després de l’atac militar de Rússia a Ucraïna aquest dijous de matinada. Desenes de persones s’han concentrat concentrant davant el Consolat de Rússia a Barcelona, a l’avinguda de Pearson, per rebutjar la guerra i denunciar l’actuació militar del govern de Vladímir Putin. La mobilització s’ha convocat a través de les xarxes socials, després que Moscou hagi començat una ofensiva a diferents punts del territori ucraïnès.

Els concentrats criden consignes per demanar a Europa que reaccioni i acusen Putin d'”assassí”. Alguns dels assistents han qualificat de “desastre” la situació i critiquen que és “una guerra imposada des de fora”. Fins a les portes del consolat, també s’hi han acostat algunes persones d’origen rus que es mostren en contra de l’operació militar. En aquest cas, volen deixar clar que “Rússia no és Putin”.

La concentració s’ha allargat durant tot el matí, fins la 1 del migdia, quan s’ha desconvocat i s’ha emplaçat a una nova mobilització, en aquest cas davant l’oficina del Parlament Europeu, al passeig de Gràcia. Mentre ha durat, agents dels Mossos d’Esquadra han custodiat l’entrada del consolat i hi han establert un perímetre en què impedien l’accés als vianants. A més, per prevenir possibles incidents, diverses unitats de la policia catalana s’han mantingut a una certa distància del punt de la concentració. Mentrestant, però, a l’interior del Consolat l’activitat ha continuat amb normalitat.

La protesta se suma a la condemna a la guerra del govern municipal. L’alcaldessa, Ada Colau, ha qualificat “d’intolerable” l’atac del Govern rus i ha enviat “tota la solidaritat a la població ucraïnesa” a través d’un missatge de Telegram. I, a Twitter, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha dit que la invasió militar és “inacceptable”.

La comunitat ucraïnesa a Barcelona

La comunitat ucraïnesa ocupa el 24è lloc en les nacionalitats estrangeres presents a Barcelona, i el nombre d’ucraïnesos pràcticament s’ha doblat en els últims 10 anys. El barri del Besòs i el Maresme és on hi ha la colònia més gran (302 persones). Casualment, també és on hi ha una població molt nombrosa de russos (325).