El cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, assegura que la proliferació de la variant britànica està influint en l’aplanament de la corba de contagis dels darreres dies. “És una causa important, és evident”, ha explicat a betevé. Per això, Pumarola considera que ens trobem en un “moment delicat”. “És important veure si les mesures que estem prenent són capaces de controlar la transmissió amb aquest increment de la variant britànica”, ha advertit.
El 40 % dels casos, de la variant britànica
Segons Pumarola, actualment el 40 % dels casos que es detecten a Catalunya ja són de la variant britànica. Això fa preveure que d’aquí a unes dues setmanes es podria arribar a superar el 50 % i esdevindrà ja majoritària. A altres països com el Regne Unit, recorda, van patir una pujada important dels contagis a partir del 12 % de presència de la variant, fet que aquí no s’ha produït. Això, explica Pumarola, és perquè aquí les restriccions ja estaven en marxa quan va arribar la variant.
La resta de variants detectades a Catalunya, com la sud-africana i la brasilera, tenen per ara poca presència. I és important que no s’expandeixin, explica Pumarola, perquè a diferència de la britànica, “que és molt ben neutralitzada per les vacunes”, les altres dues “són neutralitzades parcialment”. Això podria donar-los un cert avantatge sobre la britànica, assenyala, i fer que s’acabin imposant en un futur.
La variant britànica no és més letal
Segons Pumarola, i a diferència del que va arribar a dir el primer ministre britànic, Boris Johsnon, “a escala individual, si m’infecto per la variant britànica la probabilitat d’ingressar a l’hospital és la mateixa”. No es pot dir, per tant, que sigui més letal. Ara bé, el fet que sigui més contagiosa pot fer augmentar els contagis i, en conseqüència, la mortalitat.