(ACN)  La presència de ketamina a les aigües residuals de Barcelona ha augmentat un 77 % el 2023, segons les últimes dades publicades per l’Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies aquest dimecres. Una xifra que arriba després que el 2022 la capital catalana fos la ciutat europea amb més detecció d’aquesta substància al clavegueram. L’estudi també assenyala que a Barcelona ha pujat la detecció d’MDMA, un 20 % més que en l’any anterior.

El cànnabis, la droga més consumida a Europa

El cànnabis és la droga il·lícita més consumida a Europa, amb uns 22,6 milions de consumidors estimats l’any passat, segons el mateix organisme. Les enquestes sobre consum de cànnabis suggereixen que, en general, s’estima que al voltant del 8 % dels ciutadans europeus d’entre 15 i 64 anys han consumit cànnabis durant l’últim any.

En el cas del cànnabis, Barcelona és la ciutat catalana que presenta més restes d’aquest estupefaent a les aigües residuals, que alhora continua ocupant la tercera posició del rànquing de ciutats europees, per darrere de Rotterdam i Basilea.

Bèlgica, els Països Baixos i Espanya lideren el consum de cocaïna

L’anàlisi de les aigües residuals d’un centenar de ciutats europees indiquen que el consum de cocaïna continua sent més alt a l’oest i sud del continent, en particular a Bèlgica, els Països Baixos i Espanya. Si bé els nivells són inferiors, també hi ha una tendència a l’alça en el consum d’MDMA a Europa, especialment a Bèlgica, França, Alemanya, els Països Baixos i Espanya.

El consum de metamfetamina és “generalment baix i històricament concentrat a la República Txeca i Eslovàquia”, però també està present a Bèlgica, l’est d’Alemanya, Espanya, els Països Baixos i Turquia.