El fentanil és un medicament que es va popularitzar a finals del segle passat a Amèrica i que ara s’ha estès com a droga als Estats Units. És una de les més addictives i mortíferes del món: només en aquest país, provoca més de 100.000 morts a l’any per sobredosi. Recentment, a les xarxes s’ha alertat del consum d’aquesta droga en alguns punts de Barcelona i de Catalunya. Què hi ha de cert sobre l’arribada del fentanil a casa nostra? Hi ha una epidèmia d’aquesta droga a la ciutat?

Dos experts en drogues i addiccions donen respostes a aquestes i altres preguntes per aclarir què hi ha de cert i què no sobre el fentanil.

Què és el fentanil?

El fentanil és una substància anestèsica euforitzant que genera una absència de dolor, molt més potent que la morfina. Tal com afirma Joan Colom, subdirector general d’Addiccions del Departament de Salut, és “molt potent” i té un efecte que dura poques hores i, per tant, les persones que el consumeixen com una droga “s’hi enganxen amb molta facilitat”.

L’origen de l’extensió, als Estats Units

El catedràtic en Farmacologia Rafael Maldonado recorda que el 2022 van morir més persones per sobredosi als Estats Units que durant tota la guerra del Vietnam. El fentanil va començar a estendre’s com una droga durant els anys noranta al nord d’Amèrica, tant als Estats Units com al Canadà i part de Mèxic. Aleshores, s’estimulava la prescripció d’aquest fàrmac contra el dolor crònic. Ara bé, realment aquests medicaments “no estan indicats per al dolor crònic”, sinó per al dolor agut, neoplàsic o quirúrgic.

Els efectes greus del fentanil

Maldonado explica que amb dos mil·ligrams d’aquesta substància n’hi ha prou per provocar la mort d’una persona. “És una droga extremadament perillosa”, adverteix l’expert.

El fentanil ha arribat a Barcelona? I a Catalunya?

Des de l’Agència de Salut Pública recorden que a Catalunya hi ha 11 sales de consum supervisat i que en cap cas no s’ha constatat un consum general d’aquesta substància, ni a Barcelona ni a cap altre municipi. Sí que hi ha hagut situacions testimonials, amb consums puntuals d’aquesta droga. “Per tant, no és cert que hi hagi una epidèmia de fentanil ni a Barcelona, ni a Catalunya ni a Espanya”, afirma amb contundència Joan Colom.

Si bé es descarta que el consum d’aquesta droga s’estengui tan àmpliament i intensament a Europa, Rafael Maldonado fa una crida perquè les administracions evitin, de totes totes, que l’epidèmia que hi ha ara als Estats Units es traslladi aquí. “Com que és 100 cops més potent que la morfina, les quantitats de fentanil que es necessiten per al consum són molt petites. És molt més fàcil traficar amb petites quantitats que no pas amb grans quantitats”, adverteix el catedràtic en Farmacologia.