Barcelona és la ciutat europea on es detecta més ketamina en aigües residuals, segons un estudi de l’Observatori Europeu de las Drogues i les Toxicomanies (OEDT) en més de 100 ciutats europees. És l’única ciutat de l’estat que apareix entre les vint primeres d’Europa en aquest àmbit. En total, s’han analitzat mostres d’aigües residuals d’uns 54 milions de persones amb la intenció de buscar-hi restes de cinc drogues: cocaïna, amfetamina, metamfetamina, MDMA o èxtasi, ketamina i cànnabis.

L’informe conclou que els rastres de cocaïna, metamfetamina i MDMA són més elevats a les grans ciutats que a les localitats més petites, però no en amfetamina i cànnabis.

El consum de drogues a Barcelona

Pel que fa a la cocaïna, amfetamina i metamfetamina, els nivells detectats en aigües residuals de la nostra ciutat han baixat respecte de l’any passat, i pugen els d’MDMA i Ketamina.

Una dada significativa és que s’han detectat els residus més elevats de cocaïna, ketamina i èxtasi durant el cap de setmana, entre divendres i dilluns, quan, segons l’estudi, “és més habitual consumir-ne, ja que estan associades a l’oci“. En canvi, els residus de les altres tres drogues es distribueixen de manera més uniforme al llarg de la setmana.

La tercera ciutat europea amb més consum de cànnabis

En el cas del cànnabis, la ciutat catalana que presenta més restes d’aquest estupefaent a les aigües residuals és Barcelona, que alhora ocupa la tercera posició del rànquing de les vint primeres ciutats europees en la matèria, per darrere de Ginebra i d’Àmsterdam.