Les fulles dels arbres s’amunteguen a la calçada i fan en alguns punts de ciutat, com la plaça de les Glòries o la Diagonal, catifes de color groc. Una imatge més pròpia de la tardor que coincideix amb l’arribada de l’estiu i un episodi d’onada de calor. El fenomen s’explica amb el que s’anomena estrès hídric. Els experts diuen que els responsables són, en bona mesura, la temperatura alta i la falta de pluja. Aquests dos factors han perjudicat els arbres que s’han deshidratat i han patit la pèrdua de fulles.

Ho explica la Sònia Garcia, investigadora de l’Institut Botànic i del CSIC “durant la primavera han estat creixent les fulles, l’arbre s’ha omplert de fulles. A lestiu necessiten molta aigua i recursos per mantenir les fulles de l’arbre. Amb l’arribada de les calorades, no hi ha prou aigua per mantenir-les i les fulles s’eliminen.

Els principals afectats, els plàtans

Qui està patint la pèrdua de fulles amb més intensitat és un dels arbres més comuns a la ciutat, el plàtan. Però en el seu cas, segons Sònia Garcia, l’estrès hídric podria no ser l’única explicació. L’institut Botànic denuncia que se’ls practica una poda massa agressiva i aquests es debiliten i són més sensibles a patir infeccions. Tot plegat provoca un tall en el cicle natural dels arbres que tampoc és bo per els ciutadans, que tot just ara deixen enrrere un episodi d’alta contaminació. Garcia ho explica “les fulles tenen una funció que serveix per filtrar i netejar l’aire. Si els arbres es queden sense aquestes fulles l’aire és més brut i no convé perquè ja està bastant contaminat.”