(ACN / Redacció) La preocupació creixent de molts consumidors per la salut, la dieta i les intoleràncies alimentàries ha obert nous nínxols de mercat. És el cas, per exemple, de les mones sense sucre de cara a aquest Dilluns de Pasqua 2023. A Barcelona no és difícil trobar obradors que adaptin les receptes a un públic cada cop més exigent i amb gustos i necessitats variades. A les pastisseries Paic – Stop Sucre i la Palma, al districte de Sant Martí, venen des de fa anys mones en què el dolç tradicional s’ha substituït per altres edulcorants alternatius.

L’objectiu és mantenir aquesta tradició de Pasqua tan arrelada i adaptar-se a un públic que, avui dia, demana més variants sense gluten, lactosa o sucre.

Cada cop més varietat de productes

“Ha estat un treball paral·lel entre el client i nosaltres els productors, ens hem anat retroalimentant l’un a l’altre mirant què podem fer i com ho podem fer”, ha explicat Isidre Puigbó, de la pastisseria Paic-Stop Sucre. En el seu cas, fa 24 anys que treballen, tot i que van començar a fer mones sense sucre el 2010.

Tal com reconeix Puigbó, al principi els consumidors eren una mica reticents. Per això va optar per formar-se i donar molta informació als clients. La bona acceptació de la clientela va fer que de mica en mica anessin incrementant la varietat de productes sense sucre que oferien, i que avui va des de pastissos de formatge fins a galetes de te, passant, lògicament, per les mones de Pasqua.

Edulcorants alternatius per a les mones de Pasqua

Els pastissers asseguren que cada cop hi ha més venda i la gent vol més varietat de producte. En el cas concret de les mones, l’Isidre relata que la idea li va entrar per la porta un Dilluns de Pasqua.

Per fer les mones sense sucre, l’Isidre fa servir bàsicament edulcorants alternatius. Generalment, el gust que tenen és gairebé idèntic al del sucre, però són una mica més cares. Ven més d’un centenar de mones “normals” i entre 50 i 70 sense sucre.

Va entrar un pare amb una filla buscant una mona sense sucre. Em va caure el món a sobre perquè teníem la botiga plena de mones i li vaig dir que no. Les seves cares van quedar-me gravades, i vam començar a pensar en les mones sense sucre””
Isidre Puigbó, de la pastisseria Paic-Stop Sucre.

Canviar el sucre per maltitol

A la pastisseria la Palma, al barri del Clot, expliquen que la demanda de mones sense sucre encara és residual, però reconeixen que s’estan esforçant per ampliar la gamma de productes i arribar a una clientela en què cada cop hi ha més vegans, diabètics i celíacs.

“Igual que hi ha altres intoleràncies, també hi ha els que volen productes sense sucre. És un mercat en què cada cop hi ha més gent i això és un punt de venda més que tenim”, relata Ramon Pérez, propietari d’aquest negoci centenari. Per elaborar-les fan servir bàsicament maltitol, un substitut del sucre, nata i xocolata sense sucre.