Ofrena floral al mosaic de Joan Miró

Un any després del 17-A, Barcelona es bolca a homenatjar les víctimes de l’atemptat a la Rambla.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a
21:25
   

Gràcies per seguir-nos

Fins aquí el seguiment minut a minut dels actes de commemoració dels atemptats del 17 d’agost. Gràcies per llegir-nos i fer-nos confiança.

21:25
   
21:23
   

Globus blancs per a les víctimes del 17-A

Els comerciants de la Boqueria han fet enlairar globus blancs amb missatges d’amor al davant del mercat per commemorar l’aniversari de l’atemptat terrorista al passeig. La idea va sorgir arran d’una proposta anònima que va deixar notes adhesives en una de les parades i demanava que els ciutadans hi deixessin missatges.

21:20
   

El govern espanyol posa en dubte la seguretat de l’acte a la plaça de Catalunya

La delegació del govern a Catalunya ha demanat per carta explicacions al director general dels Mossos i al comissionat de Seguretat de l’Ajuntament. Segons García, la delegació ha rebut diverses mostres de preocupació per si la pancarta posava en perill la seguretat, ja que tapava diverses finestres de l’edifici i això impedia controlar-les.

16:22
   

Posposen la marxa lenta de taxistes

Veient la pluja que estava caient, els taxistes han decidit ajornar la marxa lenta que havien convocat per a aquest divendres, 17 d’agost. Les associacions del sector del taxi de l’àrea metropolitana havien organitzat aquest acte, entre la plaça d’Espanya i la Rambla, per tal d’homenatjar les víctimes de l’atac terrorista.

Els taxistes han decidit posposar l’acte fins a aquest dissabte, 18 d’agost. Els conductors iniciaran el recorregut a les 16 h a la plaça d’Espanya. Els vehicles recorren part de la ciutat fins a la Rambla, on ocuparan el carril de pujada i de baixada.

15:15
   

Retiren la pancarta contra el rei

El grup d’activistes que havien penjat una pancarta per protestar per la presència del rei Felip VI a plaça de Catalunya, finalment la retirada aquest divendres al migdia. Un cop ha acabat l’acte han decidit despenjar-la.

La pancarta, que ocupava quatre de les finestres d’un dels pisos superiors de l’edifici del número 9 de la plaça, mostrava una fotografia del monarca cap per avall i un text en anglès que deia, “El rei espanyol no és benvingut als Països Catalans”:

14:50
   

La pluja buida la Rambla

La pluja que està caient intensament a Barcelona ha deixat una imatge insólita a la Rambla. Minuts abans que comencés a ploure la Rambla era plena de gent que volia homenatjar les víctimes, però ràpidament s’ha buidat.

14:13
   

La ciutadania també ha volgut fer el seu homenatge a les víctimes

Són molts els barcelonins que aquest matí s’han acostat fins al mural de Miró al pla de l’Ós. Alguns han volgut apropar-s’hi per mostrar el seu suport a les víctimes i els seus familiars. D’altres van viure de prop aquell dia i han volgut tornar a passejar per la Rambla i dipositar-hi una flor en homenatge.

13:38
   

Colau, Bosch i Collboni es desmarquen de la polèmica política

L’alcaldessa, Ada Colau, ha volgut mostrar una vegada més el seu suport a les víctimes dels atemptats de la Rambla i Cambrils i ha assegurat que estarà sempre el seu costat. En ser preguntada sobre la polèmica al voltant de les banderes, Colau ha assegurat que per respecte a les víctimes no volia entrar a valorar polèmiques però ha afirmat que “cadascú és responsable dels seus actes”.

En al mateix sentit, han parlat els líders d’ERC i el PSC a l’Ajuntament, Alfred Bosch i Jaume Collboni. Bosch ha assegurat que avui era un dia per recordar les víctimes i que tota la resta era accessori. Per la seva banda, Collboni ha assegurat que avui era el moment per refermar-se com a ciutat oberta i plural.

12:55
   

La comitiva del PP, escridassada a la Rambla

Un cop acabat l’acte d’homenatge a les víctimes del 17-A, una comitiva del Partit Popular s’ha desplaçat fins al mural de Miró al pla de l’Ós per fer-hi una ofrena floral. Mentre la comitiva, encapçalada per Pablo Casado i Xavier García Albiol, baixava per la Rambla hi hagut enfrontaments verbals entre independentistes i espanyolistes que els acompanyaven. Un cordó dels Mossos d’Esquadra els ha separat.

12:39
   

Reobren el trànsit

Després de l’homenatge a les víctimes del 17-A, s’ha reobert el trànsit al carrer de Pelai, així com l’accés a la plaça de Catalunya. Encara continua tallada al trànsit la Rambla, on hi ha diversos homenatges espontanis de la ciutadania.

12:16
   

El metro i els autobusos s’atura en record de les víctimes

Els treballadors de Transports Metropolitans de Barcelona també s’han volgut sumar als actes i homenatjar les víctimes i familiars dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Per això, a les 12 h els combois del metro i els autobusos s’han aturat durant un minut. Aquest divendres els panells informatius del metro han anat combinant la informació de servei amb un missatge commemoratiu del 17-A. Els usuaris han pogut llegir “Barcelona, ciutat de pau”, en diferents idiomes.

12:15
   

Moments de tensió a la Rambla

Moments de tensió quan els assistents de la convocatòria dels CDR i els d’Unión Monárquica de España s’han trobat davant la Font de Canaletes. Els Mossos d’Esquadra han hagut d’intervenir-hi i fer un cordó de seguretat per evitar que l’enfrontament anés a més. La policia ha desplaçat els manifestants que protestaven en contra la presència del rei fins al carrer de Pelai.

11:56
   

Alguns assistents, molestos amb la politització de l’acte

A la sortida de l’homenatge diversos assistents s’han mostrat molestos amb la politització de l’acte. Asseguraven que la cerimònia d’aquest divendres a la plaça de Catalunya no hi hauria d’haver hagut banderes. I es mostraven disconformes amb els diversos crits a favor del rei Felip VI o la Guàrdia Civil.

11:33
   

“Barcelona, ciutat de pau”

Barcelona ret homenatge a les víctimes del 17-A. L’acte s’ha fet a la plaça de Catalunya amb el lema “Barcelona, ciutat de pau”. Organitzat pel Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament, també ha servit per mostrar l’aposta de la ciutat per la pau, l’acollida i la integració.

La cerimònia ha comptat amb la col·laboració d’alumnes de les escoles municipals de música de Barcelona, que han interpretat diverses cançons. Un dels moments més emocionants ha estat quan ha sonat ‘Imagine’, de John Lennon.

L’acte també ha servit també per homenatjar els serveis d’emergència, els cossos de seguretat i els serveis públic pel seu esforç i la seva dedicació “exemplar durant les hores posteriors als atacs terroristes”.

11:31
   

El metro i el bus s’atura en record de les víctimes

A les 12 h, les xarxes de metro i autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona s’aturaran durant un minut com a mostra de suport i solidaritat amb les víctimes i familiars dels atemptats. L’acte simbòlic de rebuig al terrorisme ha estat consensuat entre la direcció de l’empresa i els representants dels treballadors

11:17
   

Les flors tornen al ‘Pla de l’Ós’

El mosaic de Miró a la Rambla es torna a omplir de flors per recordar les víctimes del 17-A. Els primers a dipositar les flors han estat els familiars de les víctimes mortals dels atemptats.

10:46
   

Crits a favor del rei durant l’homenatge

Un cop ha començat l’acte, ha estat interromput diverses vegades amb crits a favor del rei. També hi ha hagut alguns moments d’indignació entre alguns dels assistents quan Gemma Nierga ha obert l’acte d’homenatge en català. Diversos assistents amb banderes espanyoles li han reclamat que ho fes en castellà i han cridat a favor del rei.

10:42
   

Els CDR i la CUP organitzen un homenatge en paral·lel

Els Comitès de Defensa de la República (CDR) han fet en silenci una marxa d’homenatge a les víctimes des de la plaça del Portal de la Pau de Barcelona fins al mosaic ‘Pla de l’Ós’, de Joan Miró, on es fa l’homenatge floral de les víctimes. Els CDR han organitzat aquest acte en paral·lel per protestar en contra la presència del rei Felip VI en l’acte institucional.

L’acte, que porta per lema ‘El poble pel poble”, també ha comptat amb representants de la CUP, com la regidora Eulàlia Reguant, que ha titllat el rei d’hipòcrita “perquè comercia amb armes”.

10:34
   

Homenatge institucional a plaça de Catalunya

Barcelona ret homenatge a les víctimes dels atemptats de la Rambla i Cambrils, que fa un any van causar 16 morts i més d’un centenar de ferits. L’acte l’ha organitzat el Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament, amb la col·laboració de la Generalitat i la Delegació del Govern espanyol a Catalunya. El lema és “Barcelona, ciutat de pau” i vol tornar a mostrar l’aposta de la ciutat per la pau, l’acollida i la integració.

L’acte que té lloc a la plaça de Catalunya no inclourà cap parlament polític. Des de l’organització han volgut afavorir que el protagonisme sigui en solidaritat amb les víctimes i els seus familiars. Hi assisteixen les màximes autoritats polítiques de l’Estat -com els reis i el president, Pedro Sánchez-, de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona. També hi ha representants institucionals de Cambrils, Ripoll, Alcanar i Subirats. A més, hi ha representants de Rubí, Sant Hipòlit de Voltregà, Vilafranca del Penedès i Saragossa, municipis on residien algunes de les víctimes mortals

10:06
   

Primer acte d’homenatge al Pla de l’Ós

A les 10 h ha començat una ofrena floral al mosaic de Joan Miró, just el punt on es va aturar la furgoneta terrorista després de baixar per la Rambla i atropellar els passejants.
Una cinquantena de familiars de les víctimes, de més de 12 nacionalitats diferents, s’han desplaçat fins al pla de l’Ós per fer-hi una ofrena floral. Allà han estat rebudes amb aplaudiments per ciutadans i representants de les forces d’emergències presents en el lloc de l’atemptat.

L’ofrena floral ha comptat amb la presència d’autoritats, tot i que en un segon pla per assegurar que el protagonisme sigui de les víctimes. Un cop han marxat els familiars, s’han apropat fins al mosaic de Joan Miró l’alcadessa, Ada Colau; el president de la Generalitat, Quim Torra; el president del Parlament, Roger Torrent, i la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. També hi ha fet acte de presència Laura Masvidal, dona de Joaquim Forn, qui era conseller d’Interior en el moment de l’atemptat i està empresonat des de fa nou mesos.

10:04
   

Concentració de l’associació Unión Monárquica de España

Una cinquantena de persones es concentren a Canaletes convocada per la Unión Monárquica de España. Volen homenatjar les víctimes del 17-A i donar la benvinguda a Felip VI. Les persones concentrades s’han vestit de blanc en senyal de dol i per simbolitzar la pau. Després de l’acte institucional, tenen la intenció de fer una ofrena floral a les 12 al pla d’Ós.

09:54
   

Una pancarta també al ‘Pla de l’Ós’

El mosaic de Joan Miró, a la Rambla, també es lleva aquest 17-A amb una pancarta reivindicativa: “Les seves guerres, els nostres morts”.

09:51
   

Afectacions de trànsit

Tancades al trànsit la Rambla i la plaça de Catalunya, arran dels actes d’homenatge a les víctimes de l’atemptat de la Rambla i Cambrils. A causa d’això, hi ha desviades 14 línies d’autobús i hi haurà afectacions d’accessos a l’estació de Liceu del metro. TMB ha reforçat el transport públic amb motiu de la commemoració del 17-A.

09:35
   

Familiars de les víctimes arriben a l’Ajuntament

Els familiars de les víctimes de l’atemptat ja han arribat a l’Ajuntament, on es reuniran amb l’alcaldessa, Ada Colau, i el seu equip.

Ara mateix, el govern de Quim Torra ha sortit del Palau de la Generalitat en direcció a l’Ajuntament de Barcelona, d’on sortiran conjuntament amb la resta d’autoritats i familiars de les víctimes cap al pla d’Ós, on es farà el primer acte d’homenatge.

09:27
   

Quim Torra “La democràcia sempre doblega el terror i la barbàrie”

El president de la Generalitat, Quim Tora, ha fet una declaració institucional amb motiu del primer aniversari dels atemptats de la Rambla i Cambrils. Torra ha dit que vol fer arribar el suport i la solidaritat del govern a “totes les víctimes, familiars i amics”. Durant el discurs, el president ha agraït la tasca dels cossos policials i d’emergències, i ha tingut un record especial per a l’aleshores conseller d’Interior, Joaquim Forn.

09:17
   

Aquest divendres el matí la plaça de Catalunya s’ha despertat una pancarta en contra del rei Felip VI. La pancarta es va penjar durant la nit i cap a les cinc del matí, un equip de la unitat de muntanya dels Mossos s’ha enfilat a la façana, segons ha explicat el president, Quim Torra, per comprovar-ne la seguretat.

La pancarta, que ocupa quatre de les finestres d’un dels pisos superiors de l’edifici del número 9 de la plaça, mostra una fotografia del monarca cap per avall i un text en anglès que diu, “El rei espanyol no és benvingut als Països Catalans”.