La plaça de Catalunya, on aquest divendres al matí s’ha fet l’acte oficial de commemoració del primer aniversari dels atemptats del 17-A, s’ha despertat amb una gran pancarta en contra del rei Felip VI.  La pancarta es va penjar durant la nit del dijous i cap a les cinc de la matinada de divendres un equip de la unitat de muntanya dels Mossos s’ha enfilat a la façana —segons ha explicat el president, Quim Torra— per comprovar-ne la seguretat.

La pancarta, que ha ocupat quatre de les finestres d’un dels pisos superiors de l’edifici del número 9 de la plaça, ha lluït un retrat del monarca cap per avall i un text en anglès que diu, “El rei espanyol no és benvingut als Països Catalans”. Pels volts de les 16 h de divendres, amb l’acte “Barcelona, ciutat de pau” acabat, els mateixos activistes que van posar la pancarta l’han treta.

El govern espanyol posa en dubte la seguretat

La delegada accidental del govern a Catalunya, Montserrat García, ha enviat una carta al director general dels Mossos i al comissionat de Seguretat de l’Ajuntament per demanar-los explicacions. Segons García, la delegació ha rebut diverses mostres de preocupació per si la pancarta posava en perill la seguretat, ja que tapava diverses finestres de l’edifici i això impedia controlar-les.

A la matinada, però, els agents han verificat l’ancoratge del cartell i fins i tot s’ha establert un perímetre de seguretat a peu de carrer per si queia. Tot i que un dels extrems no estava del tot ben amarrat, els Mossos han determinat que no hi havia risc i han marxat. La policia també ha fet gestions per saber si el propietari de l’edifici havia donat permís per penjar la pancarta. A quarts de vuit del matí, els agents han acabat la feina.

Torra ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio que la pancarta “s’emmarca dins els temes de la llibertat d’expressió” i ha assegurat que la competència per retirar-la és de l’Ajuntament. En un comunicat, la policia ha remarcat que per instal·lar una pancarta en un edifici cal tenir permís de l’Ajuntament i que la retirada per part de la policia “només està justificada per via d’urgència” en cas que hi hagi risc per a la seguretat de béns o persones.

Un grup d’espanyolistes n’ha demanat la retirada

D’aquesta manera, la pancarta s’ha mantingut durant l’homenatge a les víctimes que s’ha fet a la plaça. Poc abans que comencés l’acte algunes persones qua anaven amb banderes espanyoles n’han demanat la retirada amb crits de “que treguin la pancarta”.

L’altre punt de commemoració de la jornada és el pla de l’Ós, a la Rambla, i allà també hi penja una altra pancarta de la façana d’un edifici. Aquest cartell, també en anglès, reivindica “Les seves guerres, les nostres morts. Catalunya en solidaritat amb les víctimes”. En aquest espai l’homenatge a les víctimes el faran els seus familiars.