La justícia ha arxivat la querella contra la regidora de BComú Janet Sanz, presentada pels Pares Paüls i London Private Company per l’expropiació de la Casa Buenos Aires. Segons la resolució que ha emès el jutge, les acusacions de coacció i amenaces a la regidora no estan fonamentades i per això s’ha arxivat la causa penal.

Amb aquesta, ja són 14 les denúncies contra BComú arxivades i “així acabaran totes”, ha sentenciat l’extinenta d’alcalde d’Urbanisme. Sanz ha celebrat la decisió del jutge i assegura que es tracta d’una altra “derrota del ‘lawfare’”.

El jutge arxiva la causa penal contra Sanz

La justícia va investigar l’antiga tinenta d’alcalde d’Urbanisme per quatre presumptes delictes en el procés d’expropiació de la Casa Buenos Aires: prevaricació, omissió del deure de perseguir delictes, obstrucció de la justícia i coaccions.

En la resolució emesa aquest divendres el jutge estima que comunicar un procediment d’expropiació anunciant l’interès públic de l’Ajuntament “no constitueix cap coacció, no és ús de la violència ni amenaça” i determina que “la conducta de la querellada no constitueix aquest tipus d’amenaces”.

“És una altra derrota del ‘lawfare’”

Barcelona en Comú ha celebrat la decisió del jutge. “El que calia era preservar el patrimoni i la memòria d’aquest espai, i a més destinar-lo a usos que tinguessin una necessitat al territori, en aquest cas per a la gent gran”, comenta Sanz. La regidora afegeix que aquesta resolució “constata la derrota del ‘lawfare’ que atempta sistemàticament contra els processos de transformació urbana que van en favor de la majoria” i que, a més, “sempre s’han desenvolupat a Barcelona dins el marc legal“.

En aquest sentit, el jutge també ha descartat qualsevol infracció penal de la resta d’acusats, funcionaris de l’Ajuntament de Barcelona. La portaveu adjunta del grup municipal de BComú, Janet Sanz, diu que sempre han “defensat la bona manera de treballar dels tècnics, que han disposat dels informes jurídics necessaris per tirar endavant”.

L’expropiació de la Casa Buenos Aires

Aquest edifici modernista, que estava en espera de rebre la catalogació patrimonial, va ser ocupat per veïns de Vallvidrera quan va aparèixer a la premsa que els nous propietaris que l’havien adquirit el 2019 volien enderrocar-lo i fer-hi un hotel de luxe. Un ús contrari al que preveia el pla d’equipaments del Districte de Sarrià – Sant Gervasi, que volia situar-hi un equipament d’habitatge per a gent gran.

El govern municipal va expropiar l’immoble, arran de la petició dels diversos col·lectius que havien ocupat l’edifici. El ple de l’Ajuntament va donar el vistiplau a l’operació d’expropiació el novembre del 2020, amb el sí de BComú, el PSC ERC, i l’abstenció de Junts

Una lluita judicial amb temes pendents

El de juliol de 2023, però, el TSJC va declarar nul·la la modificació del Pla General Metropolità i la catalogació patrimonial de l’antiga Casa Buenos Aires per un defecte de forma. Una sentència de què el consistori, ja amb Jaume Collboni al capdavant, va decidir recórrer en contra a finals de setembre de 2023, un cop analitzada la causa.

D’altra banda, la justícia també va imposar una multa de 65.000 € als veïns que van ocupar l’edifici el març del 2019 per evitar que s’enderroqués i s’hi fes un hotel de luxe.