Casa Buenos Aires

L’Ajuntament de Barcelona presentarà un recurs de cassació contra la sentència del TSJC que posa en perill el futur de la Casa Buenos Aires. El consistori tenia fins al 10 d’octubre per recórrer la decisió de la magistrada i ja s’ha decidit a fer el pas. De fet, aquest mateix dimecres els veïns havien convocat una roda de premsa per demanar al consistori moure fitxa per evitar l’enderroc d’aquest edifici modernista. Els veïns han alertat que, en cas de no presentar recurs, l’aplicació de la sentència podria suposar la possibilitat de retornar la propietat de l’edifici als propietaris anteriors, la Congregació dels Pares Paüls i London Private Company, que volien enderrocar l’edifici per construir-hi pisos de luxe.

Un espai comunitari per als veïns i habitatge públic

La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) declara nul·la per un defecte de forma la modificació del PGM que qualifica l’espai com a equipament públic i la catalogació com a Bé d’Interès General que n’evita l’enderrocament. El consistori, en canvi, assegura que un cop analitzada la sentència els arguments en els quals se sustenta per justificar aquest defecte de forma “no s’ajusten al contingut del document” que qualifica de “sòlid jurídica i tècnicament”.

L’Ajuntament, que va expropiar l’edifici als Pares Paüls l’any 2020, vol destinar la planta baixa i el menjador modernista a espai comunitari obert als veïns, i la primera i la segona planta a habitatge dotacional per a gent gran, amb un annex per habitatge social orientat a joves i gent gran.