El ple municipal ha avalat que l’Ajuntament de Barcelona expropiï la Casa Buenos Aires de Vallvidrera. En concret, ha aprovat de forma provisional una modificació del Pla General Metropolità (una MPGM) que preveu catalogar l’edifici i posar-hi un equipament i habitatge dotacional per a gent gran. BComú, el PSC i ERC hi han votat a favor, Cs, el PP i BCN Canvi, en contra, i JxC s’ha abstingut.

L’aprovació en plenari de l’MPGP és un requisit previ per poder expropiar la finca, actualment propietat de la congregació religiosa dels Pares Paüls, i fins a l’octubre ocupada per un col·lectiu en defensa de la Casa Buenos Aires. Amb el canvi en la planificació urbanística, ara l’edifici tindrà protecció patrimonial i el terreny s’ha qualificat com a sòl per a equipaments. Tal com es va aprovar en comissió a l’estiu, la intenció és fer-hi un equipament i habitatges dotacionals per a gent gran, reservar un espai per a les entitats del barri i construir més pisos públics a un terreny adjacent.

L’oposició alerta del cost de l’operació

Precisament la futura expropiació de la finca ha centrat les crítiques de l’oposició, pel preu que pot acabar pagant l’Ajuntament. Jordi Coronas (ERC) ha lamentat que la manca de protecció del patrimoni de la ciutat duu a “decisions arbitràries” com la de Buenos Aires, que “acabarà costant molts més diners dels que hauria de costar”, i per això Jordi Martí (JxC) ha criticat que “la gestió política de l’operació ha estat un despropòsit”.

Celestino Corbacho (Cs) ha acusat el govern municipal de fer “urbanisme de caprici” perquè amb els diners que costarà la Casa Buenos Aires “podríem haver fet el doble del que farem”. Per la seva banda, Óscar Ramírez (PP) ha avisat que “això serà un mal negoci per a Barcelona”, i Manuel Valls (BCN Canvi) ha qüestionat: “D’acord que el districte i la ciutat necessiten més habitatge, però a quin preu?”.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha defensat la modificació del PGM i la futura expropiació de l’edifici: “Estem absolutament convençuts de l’eina i que pagarem un preu just”, ha sentenciat.

Encara queden anys per a l’expropiació

Malgrat que aquest divendres el plenari hagi fet un pas indispensable per expropiar la finca, la Casa Buenos Aires no passarà a ser de propietat municipal fins d’aquí a uns anys. Primer de tot, la Subcomissió d’Urbanisme de la Generalitat haurà de donar l’últim vistiplau a l’MPGM que s’acaba de fer (cosa que pot trigar algunes setmanes).

I un cop l’Ajuntament tingui el vistiplau del govern català, serà el moment d’obrir un procediment judicial amb els Pares Paüls (contraris a vendre l’edifici) per aconseguir la finca. D’aquest procés en sortirà un preu just: el preu oficial amb què l’Ajuntament haurà d’indemnitzar els propietaris actuals. Fonts municipals han explicat a betevé que aquest procés es pot allargar fins a cinc anys.