simulacre atemptat estació Sants
Foto: ACN

(ACN / Redacció) El Gabinet de Coordinació Antiterrorista ha fet aquest divendres una valoració del simulacre d’atemptat terrorista del 27 d’octubre a l’estació de Barcelona-Sants. Una actuació que va servir per desenvolupar i mesurar els procediments de treball, la coordinació entre els diferents serveis d’emergències i l’eficàcia de la resposta policial enfront d’una emergència d’aquesta magnitud.

Els especialistes han qualificat d’èxit la resposta policial que es va donar en el marc d’aquest simulacre i han constatat que la formació, la preparació i la professionalitat del cos i dels serveis d’emergències està a uns nivells alts per afrontar situacions d’aquesta dimensió.

Qualifiquen d’èxit la resposta, sense incidents

El simulacre, en què van participar 280 figurants, va tenir tres escenaris principals, on de manera consecutiva s’anaven succeint les actuacions de diferents unitats amb diferents capacitats i reacció. A més es van crear espais col·laterals per a la recerca d’explosius i desactivar-ne un. Fins i tot, arran de la fugida d’un vehicle amb terroristes, es va dur a terme un dispositiu de tancament parcial d’algunes vies de comunicació, anomenat dispositiu Gàbia, amb afectació a una part important de Catalunya.

La coordinació dels diferents equips d’emergències, entre els quals hi havia el SEM, els serveis socials, la Creu Roja, Protecció Civil i la Guàrdia Urbana de Barcelona, es va desenvolupar sense incidents i la resposta que es va donar es va fer seguint els paràmetres previstos.

Els participants van fer servir per primera vegada munició detonant, fet que va suposar un repte perquè accentuava el risc de l’exercici. La preparació i el desenvolupament del simulacre va comportar que no es registrés cap incidència i que es fes sense problemes.

Transmissió d’imatges en “streaming” per a la presa de decisions

Finalment, es van posar a prova els sistemes de transmissió d’imatges en “streaming” per reforçar la presa de decisions enfront de situacions crítiques. El funcionament va ser molt satisfactori, ja que es van poder mantenir operatius els tres centres que es van establir per simular un Centre de Comandament Avançat, la Sala de Comandament i un Gabinet de Coordinació Antiterrorista.

Precisament, en un d’aquests centres de comandament avançat es va provar de manera satisfactòria la capacitat d’interconnectivitat a través de satèl·lit.