denuncia vagons tren aglomeracions

La Fiscalia Provincial de Barcelona ha arxivat la denúncia que la plataforma Xnet va presentar contra Rodalies, Renfe i Adif per no garantir la distància de seguretat als trens. El ministeri públic considera que “cap dels actes als quals fa referència la denúncia no presenta característiques delictives“. Argumenta, a més, que “no hi ha consens en la comunitat científica” sobre el paper els aerosols com a transmissors del coronavirus.

En la denúncia, Xnet considerava que les aglomeracions als transports públics suposen un greu risc per la propagació del virus i atribuïa als operadors possibles delictes de homicidi o lesions. La fiscalia, en canvi, considera que “tot i que el transport públic pot ser un dels espais més vulnerables al contagi, s’han implementat mesures de protecció i seguretat“.

“Estem indignats”

Des de la plataforma Xnet han criticat amb duresa els arguments fiscals: “Algú hauria d’informar la fiscalia que ja s’ha acceptat, per l’OMS i per tothom, que no es pot no considerar el perill dels aerosols“. Una de les fundadores de la plataforma, Simona Levi, assegura que “estem indignats perquè la fiscalia ho hauria d’investigar, almenys investigar, no diem condemnar ningú”.

Levi s’ha mostrat molt crítica amb una decisió contra la qual no es pot recórrer i que considera que “posa la societat civil en una situació de tancar-li la boca”. Segons ha explicat, l’única alternativa que els queda és presentar una querella, però ha remarcat que “l’esforç que es requereix és molt gran”, tant econòmicament com pel que fa a recursos. Tot i això, des de Xnet no ho descarten i obren la porta a llançar una campanya de finançament col·lectiu per aconseguir els diners.