Les dades de l’evolució de casos de coronavirus a Catalunya fa dies que enfilen la tercera onada de la pandèmia. Aquest dijous, el Departament de Salut ha comunicat 5.337 positius confirmats amb una prova PCR o test d’antigen en un sol dia, l’11 de gener. Tot i que encara són dades provisionals, es tracta d’un pic màxim després de les festes de Nadal i la nit de Cap d’any. Cal tenir present que el dia 11 va ser el primer feiner després del període de vacances i també per això s’hi acumulen més casos detectats. Segons el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, pot ser que arribem al pic de la tercera onada en 15 dies.

Catalunya no registrava una xifra similar des del 28 d’octubre, quan es van comunicar 5.387 contagis. En aquell moment, la pandèmia estava en plena segona onada i s’acabava de passar el pic d’aquell període, amb 6.400 positius el 26 d’octubre.

Gairebé 500 crítics a les UCI

Un altre indicador que mostra una pujada cap a la tercera onada és l’evolució dels pacients greus amb covid-19 a les unitats de cures intensives tant d’hospitals públics com privats. Segons l’últim balanç de la Generalitat, actualment hi ha 497 crítics a les UCI catalanes i fa sis dies que superen els 450. El pic de la segona onada pel que fa a pacients greus va ser de 594 el 10 de novembre.

La xifra de persones hospitalitzades a causa del virus també segueix una tendència a l’alça i fa 10 dies que són més de 2.000. Amb el recompte més recent, Salut ha confirmat 2.541 ingressats, 21 més que el dia anterior.

Més proves positives amb el canvi d’any

Un altre paràmetre que no convida a l’optimisme és la taxa de positivitat de les proves fetes a la població. De moment, la mitjana de positivitat del mes de gener és de l’11,6 % mentre que a finals de desembre, aquesta dada era del 7,8 %. Al gener, de mitjana, s’estan fent unes 30.000 proves al dia i al desembre se’n feien unes 34.000.