Des d’aquest octubre Barcelona ha guanyat sis espais d’acollida d’infants en alguns dels barris més desafavorits de la ciutat. L’Ajuntament ha posat en marxa el projecte Concilia, un servei de cangur perquè pares i mares puguin conciliar vida laboral i familiar. Està dirigit, sobretot, a famílies monoparentals, amb pocs recursos i a dones víctimes de violència masclista. La iniciativa és part del Pla de xoc social engegat per la crisi de la covid-19.

El projecte ─que s’emmarca en el Pla de barris─ estarà en marxa fins al febrer com a prova pilot a diferents punts de la ciutat: a la Verneda i la Pau (Casal de Barri la Pau), al Besòs i el Maresme (Casal de Barri Besòs), a la Trinitat Vella (Camp de futbol), al Raval (Espai Erasme Janer), a la Marina de Port (Sala Pepita Casanellas) i a Ciutat Meridiana (Centre Cívic Zona Nord). Cada espai té capacitat per acollir vuit infants cada hora.

24 hores dedicades a la cura

La mesura, doncs, pretén ser un suport en especial per a dones soles. “Ho tenen molt difícil per poder treballar i alhora fer-se càrrec de criatures amb el context actual de pandèmia”, explica Ada Colau, alcaldessa de Barcelona. Aquesta és justament la situació de Leonor Delgado: fins que les escoles no van tornar a obrir, no tenia temps ni per treballar perquè dedicava les 24 h del dia a cuidar el seu fill.

Arrenca Projecte Concilia
La Leonor, el seu fill Manuel i una educadora, a l’entrada del servei

Relata que ha estat complicat però ara, amb el projecte Concilia, respira més tranquil·la: “m’està ajudant molt i tinc la possibilitat de fer altres coses, activitats, feina… després de l’horari d’escola del Manuel”, narra.

Conflicte amb la Federació de Famílies Monoparentals

En l’espai del Raval, la Federació Catalana de Famílies Monoparentals hi tenia un servei de guarderia per a nens de 0 a 3 anys. Critiquen que els ho van tancar per normativa i que ara unes 60 mares no tenen on deixar els menuts perquè les escoles bressol “estan col·lapsades”. “És molt important que hi hagi serveis de 0 a 3 anys. No tenen família que les pugui ajudar i són dones que ja vénen de la pobresa”, diu Sònia Bardají, presidenta de la federació.

Com funciona el projecte?

La família s’ha d’inscriure a la pàgina web http://concilia.incoop.cat o contactar amb l’equip del servei si no té accés a internet. Un cop fet aquest pas, s’hi ha de reservar hora amb dos dies d’antelació. La previsió del consistori és que hi participin entre 1.200 i 1.500 nens d’entre quatre i 12 anys amb l’objectiu d’oferir-los “un temps de lleure de qualitat, amb activitats padagògiques adaptades a les diferents edats”.

Cada punt funciona els set dies de la setmana, fora de l’horari escolar: entre setmana, a les tardes, i el cap de setmana, en horari de matí i també de tarda. Mentre està en marxa, el servei disposa d’un protocol d’actuació i un pla de contingència per esquivar el coronavirus. El projecte Concilia s’ha adjudicat per un pressupost d’uns 248.500 euros i ha servit per contractar 18 educadors.

Comparteix a: