La retirada de la Medalla d’Or de la ciutat a Joan Carles I ha passat el tràmit en comissió abans que el ple del 30 d’octubre ho ratifiqui definitivament. Els vots a favor de BComú, ERC i JxC han permès que s’aprovi, mentre que el PSC, Cs, PP i Barcelona pel Canvi hi han votat en contra. La votació ha evidenciat diferències entre els dos socis de govern, comuns i socialistes, en aquesta qüestió.

“Ara no és l’hora de retirar la medalla”, ha defensat la tinenta d’alcalde Laia Bonet (PSC), que ha apuntat que cal esperar una sentència judicial que confirmi la veracitat de les presumptes irregularitats que envolten el rei emèrit. En canvi, el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa (BComú), soci de govern de Bonet, ha sentenciat que “s’han d’acabar els privilegis reials”.

“Va consolidar la democràcia”

En el debat a la Comissió de Presidència, Elisenda Alamany (ERC) ha celebrat el “pas endavant” que suposa aquesta mesura per demostrar “l’esperit clarament republicà” de Barcelona. Des de JxC, Jordi Martí ha acusat el govern de PSOE i Podem a l’Estat de “fer possible la fugida i la protecció” de Joan Carles I.

Paco Sierra (Cs) ha rebutjat retirar la medalla pel paper que va tenir en el cop d’estat del 23-F i en els Jocs Olímpics del 1992. “Ell i Samaranch van fer possible el que Barcelona és avui”, ha afirmat. Josep Bou (PP) ha dit que és injust retirar aquesta distinció a algú que “va consolidar la democràcia; sense ell avui no viuríem en un estat de dret”. Manuel Valls (BCanvi) considera que la mesura és “un atac a l’Estat” i a les institucions nascudes de la transició i la Constitució del 1978.