La taxa de transmissió del coronavirus posa èmfasi especial en els contagis que es produeixen entre joves i adolescents. Des de finals d’agost, l‘Hospital Sant Joan de Déu en col·laboració amb la Masia del Barça està fent un estudi sobre la propagació de virus entre adolescents. Els participants del projecte són 185 jugadors de les categories base del club i 45 adults que conviuen amb ells.

Tots ells tenen entre 12 i 18 anys, però també hi col·laboren joves de 19 i 20 anys. En una entrevista al programa ‘reset’ de betevé, Iolanda Jordán, pediatra de Sant Joan de Déu i investigadora principal de l’estudi, destaca que “en els mesos que portem hem observat que el número d’infeccions en aquest col·lectiu és baixíssim”. Ara, però, caldrà esperar als resultats definitius quan s’acabi el seguiment aquest mes de desembre.

Detectat només un cas positiu

L’objectiu principal de l’estudi és “la importància de detectar ràpidament un cas nou entre els participants i així poder tallar la possibilitat de transmissió”. Cada setmana es fa una prova PCR en saliva als joves, una prova PCR nasofaríngica cada 15 dies i test serològics de forma periòdica. Des que es va iniciar la recerca, fa unes setmanes, només s’ha detectat un cas positiu, en un jugador.  Les mesures que s’apliquen són les mateixes que a les escoles. Ara bé, Jordán també destaca que els participants han pres consciència perquè formen part de l’estudi i saben que estan vigilants. Per això és important saber quin és el risc que corren els joves un cop surten de l’entorn escolar.

L’estudi Kids Corona de l’estiu, el referent

A finals d’estiu, l’Hospital Sant Joan de Déu va presentar el resultat de l’estudi Kids Corona amb nens procedents de casals d’estiu. L’objectiu era analitzar la capacitat de transmissió de la covid en infants. El resultats mostraven que la taxa de transmissió era molt baixa, concretament sis vegades inferior respecte a la població general. Ara bé, els autors també destacaven que les activitats que realitzen els nens en els casals d’estiu es produeix a l’aire lliure i en grups petits, per tant, una realitat que no podria ser idèntica a les escoles.