Aquest mes de desembre es posa en marxa Com està?, un servei municipal amb l’objectiu de detectar situacions de soledat i patiment emocional entre la gent gran en el context de la covid-19. Professionals de l’Ajuntament trucaran a persones d’entre 70 i 84 anys que no siguin usuàries de cap servei municipal i els oferiran informació sobre els recursos de suport emocional existents. El servei vol arribar a  70.000 persones i s’allargarà fins al mes de març. El projecte té un cost aproximat de 150.000 euros.

El funcionament de Com està?

La voluntat del consistori és preservar l’anonimat de la gent gran. Per aquest motiu, aquestes persones rebran una trucada anònima que els preguntarà si volen que algú els truqui per saber com es troben. En cas de resposta afirmativa, la trucada personal la faran professionals amb formació prèvia per mantenir una conversa que inclourà un guió de 16 preguntes. Les qüestions mesuraran el possible impacte de la situació generada per la covid-19 en indicadors com la tristesa, la soledat, el dol i les pors, entre d’altres. Gemma Tarafa, regidora de Salut, Envelliment i Cures ha afirmat aquest divendres que “en cas de detectar-se un deteriorament emocional es derivaria a un equip de psicòlegs”.

La trucada inclourà informació sobre serveis municipals específics, com la xarxa de prevenció i acció comunitària Radars, el servei Vincles BCN o els continguts de l’àrea d’Esports pensats per a les persones grans, entre d’altres. La intenció, segons Tarafa, és que aquestes persones a qui es truca s’adhereixin als recursos existents. La regidora municipal de Salut també ha expressat la necessitat d’arribar a un equilibri entre la voluntat de no contagiar-se el coronavirus amb la salut física i mental.

Un de cada tres habitants tindrà 60 anys el 2030

Es calcula que l’any 2030 gairebé un de cada tres habitants de Barcelona tindrà 60 anys o més. A l’envelliment progressiu de la societat s’hi suma el fet que moltes d’aquestes persones viuen soles. De fet, a Barcelona el 30 % de les persones més grans de 75 anys hi viuen. Des del consistori, asseguren que cal seguir dissenyant polítiques públiques perquè aquestes persones mantinguin el millor estat de salut mental i físic possible i no se sentin soles.

 

 

Comparteix a: