Els usuaris de Vincles BCN disposen d’una tauleta, proporcionada per l’Ajuntament, amb una app que els permet comunicar-se amb les persones del seu entorn. Així, poden establir una “xarxa de confiança” perquè aquestes persones no se sentin soles i puguin tenir-hi un contacte permanent. L’aplicació els permet enviar missatges, fotografies i, fins i tot, fer videoconferències amb familiars, amics, persones properes i també professionals dels serveis socials.

L’aplicació Vincles també està pensada perquè la gent gran ampliï la seva xarxa de contactes . Per fer-ho disposen de dinamitzadors que els assessoren sobre com establir noves relacions amb persones iguals que els permetin compartir experiències i records.

El programa Vincles es va posar en marxa el 2015 i actualment hi participen 464 persones majors de 65 anys. La mitjana de persones amb què es relaciona cada usuari és de sis persones, tot i que varia molt en funció de cada cas. En total, prop de 3.000 familiars i amics de persones grans ja s’han descarregat l’aplicació.

Quins requisits cal per demanar el servei Vincles BCN?

El perfil dels usuaris del programa és el d’una persona gran, empadronada a Barcelona, que se sent sola, sense voluntat d’estar-hi. Les persones que compleixin aquests requisits poden sol·licitar el servei a través del telèfon 010, presencialment als Centres de Serveis Socials o els Centres d’Atenció Primària, o bé des del web http://ajuntament.barcelona.cat/vinclesbcn.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, destaca que el servei Vincles BCN “ha de contribuir a reduir l’escletxa digital en el col·lectiu de les persones grans”, perquè “la solitud de les persones grans és el gran repte de moltes ciutats del segle XXI”.

Formació per als usuaris

Des del novembre del 2017, l’Ajuntament ha format més de 2.000 persones grans en l’ús de dispositius mòbils. L’objectiu és arribar als 1.100 usuaris del servei de Vincles aquesta tardor.

El programa va guanyar el primer premi del Mayors Challenge Europa del 2014 que atorga Bloomberg Philantropies.