Aquest servei de porta a porta entre els veïns del barri de les Corts és el primer pas del projecte Radars. Es tracta d'una iniciativa que ha posat en marxa l'Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb altres entitats, per evitar l'exclusió dels majors de 75 anys. AMPARO FRIAS, voluntària de Creu Roja "El que els oferim és un servei gratuït i ells reben una trucada mensual en què els demanen què necessiten, com es troben, els donen una mica de conversa, veuen en quin estat emocional es troba aquesta persona." El Frederic és un dels usuaris que s'han apuntat aquesta setmana al projecte Radars. Té 79 anys i assegura que gràcies a aquesta iniciativa se sentirà més segur. FREDERIC SOLER, usuari de Radars "Ens trucaran un cop al més i si necessitem alguna cosa els demanem les necessitats que puguem tenir, però de moment ens anem arreglant tot sols. Espero que funcioni." En aquest projecte, els veïns i els comerços de la zona també hi juguen un paper fonamental per evitar l'exclusió dels més grans. GIANNA VALERIA RIPANTI, voluntària de Creu Roja "El radar vecinal és aquella persona que vive en la finca y conoce a todos los vecinos y si en algún momento determinado ve un cambio de actitud o en los hábitos, nos lo notifica. Entonces es comunicado a Cruz Roja y Cruz Roja lo comunica a los servicios sociales." Radars ja està implementat a 15 barris de la ciutat i dóna servei a 489 avis.

La xarxa de prevenció Radars està constituïda per diversos espais que treballen conjuntament en cada barri. A les Corts, la Taula del Projecte Radars es va crear al desembre amb la participació l’associació de veïns i comerciants El Racó de les Corts, l’associació de veïns del Camp Nou i la de Les Corts Sud. En aquesta Taula és on es posa en comú tota la informació que es té de les persones a qui se’ls fa un seguiment.

També han començat a col·laborar-hi uns 70 establiments de proximitat del barri, que estan atents al comportament i als hàbits dels avis per tal de detectar un aïllament o un risc d’exclusió social. Per altra banda, existeix el servei de porta a porta, en què les comunitats de veïns i voluntaris informen del nou projecte a tota la gent gran per tal que es puguin acollir al seguiment. És per això que la tasca del voluntari és cabdal per fer que el projecte funcioni. Els voluntaris han de ser persones del barri que coneixen el dia a dia dels ancians per poder detectar-ne qualsevol problema i fer-lo saber als serveis socials.

El projecte Radars va començar el 2008 al barri del Camp d’en Grassot i actualment està funcionant a 15 barris de Barcelona. En total es fa el seguiment de 489 persones grans, amb la col·laboració de 164 entitats de la ciutat, 642 radars veïnals i 324 radars comercials. Així mateix, gràcies a un conveni amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, unes 200 farmàcies també s’han adherit al programa.