Barcelona serà la seu de la biennal Manifesta l’any 2024, juntament amb una desena de ciutats metropolitanes més, que formen part de la candidatura barcelonina. Manifesta és un certamen d’art contemporani que se celebra cada dos anys a una ciutat europea diferent. De fet, arribarà a Barcelona després de passar per Marsella (2020) i Pristina (2022).

Tal com ha explicat la directora de Manifesta, Hedwig Fijen, l’objectiu del certamen és analitzar i promoure els canvis socials a través de l’art i la cultura —uns canvis, ara mateix, marcats per la crisi del coronavirus. “Volem repensar quins models alternatius d’institucionalisme cultural poden encaixar en una societat postcovid”, ha dit. A més, Fijen ha remarcat que “hem reconegut aquesta ambició en la candidatura de Barcelona”, fet que ha valgut a la capital catalana ser seu de Manifesta l’any 2024.

Bones notícies per a la cultura

Per celebrar la decisió de Manifesta, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i altres representants polítics i d’equipaments culturals de la ciutat s’han fet una fotografia de família al Saló de Cent de l’Ajuntament. En la roda de premsa posterior, Colau ha dit que “la cultura necessita bones notícies i escenaris de futur” i ha assegurat que es tracta d’una oportunitat per “impulsar, enfortir, ampliar i projectar els processos de transformació que la ciutat ja ha iniciat”.

Per la seva banda, Valentín Roma (director de La Virreina Centre de la Imatge) ha exclamat, pletòric, que “és una superbona notícia; hem tingut una època amb molt males notícies, i això és una molt bona notícia”. També ha participat en la roda de premsa l’alcalde de Mataró, David Bote, una de les 10 ciutats metropolitanes que també acolliran part de les activitats que s’emmarquin en la biennal Manifesta 2024.

La resta de ciutats que seran subseu de Manifesta 2024 (a banda de Mataró) són l’Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Badalona, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Granollers i Santa Coloma de Gramenet.