(ACN) El físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Àlex Arenas, ha advertit que si es reobren les escoles hi haurà brots de covid-19 als centres perquè “el virus està present entre nosaltres”. El científic es mostra partidari que els infants tornin a les aules, però demana que es facin plans de prevenció per evitar casos i que, en cas que es produeixin, la resposta estigui prevista. “Ningú no pot assegurar que la tornada a les escoles serà segura”, ha afirmat Arenas en declaracions a l’ACN.

El Departament d’Educació preveu començar les classes el 14 de setembre i organitzar els centres en grups estables de convivència, que podran anar sense mascareta. En aquest escenari, Arenas creu que cal “perdre la por”. Tot i que recomana”estar alerta” per mantenir les mesures de seguretat, demana que no hi hagi alarma social en cas de rebrots.

Entre les mesures preventives, Arenas posa damunt la taula fer tests PCR a tots els professionals de la comunitat educativa abans que comencin les classes per garantir que “es comença des de zero, sense infectats”. Per als alumnes, proposa que els infants de més de deu anys duguin mascareta perquè “a partir d’aquesta edat la infectivitat és com la d’un adult”. D’altra banda, creu que cal establir horaris d’entrada i sortida esglaonats i remarca que hi haurà d’haver més personal a punt per cobrir baixes, “perquè s’infectaran”.

En previsió que alguna escola s’hagi de tancar temporalment si hi ha un nombre important de casos, Arenas creu que hi ha d’haver un pla perquè el curs pugui seguir telemàticament. En aquest sentit, posa l’accent en la tasca dels serveis socials, que hauran de garantir l’alimentació i la seguretat dels nens en situació de risc.

Tendència positiva

Arenas atribueix al secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, el fet que la pandèmia s’hagi estabilitzat, perquè creu que “ha posat ordre a l’hora de controlar els brots”. Per l’investigador, una de les claus és “buscar el virus allà on s’han perdut les cadenes de contacte” mitjançant els tests PCR massius als barris i ciutats més afectats, com es farà a Barcelona. Tot i això, considera que avui dia no cal ampliar els cribratges a la resta del país, un escenari que només preveu si es generalitza la infecció. “Això, afegit al fet que amb un contacte directe d’un PCR positiu se li faci una quarantena de deu dies, és encertat”, opina.

Finalment, l’investigador defensa la implantació “al més aviat possible” de l’aplicació per a mòbils Radar Covid, impulsada pel govern estatal. “Rastrejar contactes és la part més complexa del control de l’epidèmia i l’aplicació ens ajudaria a posar en alerta les persones que han estat en contacte amb positius”, indica. Arenas creu que Radar Covid permetria detectar “el doble o el triple” de contactes dels que es poden localitzar ara mitjançant el rastreig manual.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a