Les ONG Metges sense Fronteres i SOS Méditeranée, les dues organitzacions que gestionen el vaixell de rescat marítim Aquarius, han anunciat que l’embarcació abandona el rescat marítim. De moment no tornarà a salpar i no perquè les dues organitzacions no ho vulguin, sinó per les traves que els estan posant les administracions, sobretot el govern italià. De fet, l’Aquarius fa dos mesos que està parat a Marsella, d’on no podia sortir perquè Panamà els va retirar la bandera. Un jutge italià, a més, ha obert una investigació contra les ONG per una suposada mala gestió dels residus a bord.

Malta i Itàlia s’han negat els darrers mesos diverses vegades a obrir els seus ports a l’embarcació, fet que ha complicat i molt les tasques de rescat de la tripulació. Sense anar gaire lluny, el mes d’agost els dos països es van negar a rebre 144 immigrants. L’Estat espanyol es va oferir a acollir-ne 60.

En un comunicat, SOS Méditerranée ha explicat que aquests “atacs constants a l’Aquarius” els han forçat a prendre la decisió de retirar l’embarcació, que ha salvat 30.000 persones en gairebé tres anys. No obstant això, l’ONG assegura que no deixaran de salvar vides al Mediterrani i que ja preparen un pla per reprendre les operacions de rescat el 2019. De fet, estan buscant un nou vaixell que agafi el relleu de l’Aquarius.

L’Aquarius és una de les embarcacions de rescat més emblemàtiques, juntament amb l’Open Arms. El juny passat va desembarcar al port de València amb 600 migrants a bord, una operació en què Barcelona va participar activament.