Barcelona ha participat en l’organització de l’arribada de l’Aquarius al Port de València aquest cap de setmana. El coordinador del pla Barcelona, ciutat refugi, Ignasi Calbó, hi ha estat present com a observador i ha assessorat l’Ajuntament de València en el dispositiu.

En una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, de betevé, Calbó ha explicat que els 629 tripulants de l’embarcació tenen ara un termini de 45 dies per decidir el seu futur. S’espera que la majoria demanin l’estatus de refugiat, amb una major protecció legal, i que d’aquí a unes setmanes decideixin la seva destinació final. Molts d’ells podrien escollir anar a França “o altres punts”.

Crítiques a la falta de recursos per acollir refugiats

El coordinador ha qualificat “d’impressionant i molt ben executat el dispositiu a València”, però ha recordat que aquesta via d’arribada és excepcional. Ha lamentant que al mateix temps que el vaixell atracava a port, s’han rescatat a les costes andaluses més d’un miler de persones en pastera. I ha relatat que també aquest cap de setmana la Creu Roja ha enviat a Barcelona dos autocars amb immigrants subsaharians que l’Ajuntament ha hagut “d’intentar ubicar en pensions”. Calbó ha reiterat l’oferta de Barcelona d’acollir sense cap mena de condició a un centenar de persones i, si calguessin, fins i tot dos centenars, però ha denunciat la falta de recursos per gestionar l’arribada d’immigrants i ha remarcat “la contradicció de destinar milions al dispositiu de l’Aquarius i, per contra, no tenir recursos per al dia a dia”. Per això, ha fet èmfasi en la necessitat de canviar el sistema perquè “ara tot és contradictori i no quadra” i fer polítiques estructurals en què s’impliquin tots els actors “perquè sinó no ens en sortirem”.

Escolteu aquí l’entrevista a Ignasi Calbó a ‘El matí de Barcelona’.