Els antiavalots dels Mossos d’Esquadra —les unitats de Brimo i ARRO— continuaran actuaran en els desnonaments, però només quan es produeixin “situacions de risc per a les persones”, és a dir, com a últim recurs. Així ho ha assegurat el comissari en cap, Eduard Sallent, durant la presentació del nou protocol sobre desnonaments i desocupacions. Sallent ha remarcat que “l’ARRO i Brimo, ‘a priori’ no són per fer desnonaments”. Ara bé, creu que en “determinades circumstàncies té sentit que hi vagin”, com per exemple en aquells punts amb concentracions que puguin suposar un risc.

Els dos protocols que s’han presentat aquest dijous —un per als desnonaments i l’altre per a les desocupacions— permeten, segons el conseller d’Interior, “millorar procediments, la coordinació i donar la seguretat jurídica necessària” als agents. En aquest sentit unifiquen els criteris a seguir per a tot Catalunya, que no variaran en funció del territori.

Les “persones vulnerables al centre”

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha afirmat que el nou protocol situa “les persones més vulnerables al centre”, i ha afirmat que “no té res a veure una família que no pot pagar el lloguer, amb aquells que utilitzen l’ocupació per lucrar-se personalment”. El titular d’Interior ha volgut remarcar que “els Mossos no desnonen” i que el problema és “una societat injusta que no és capaç de garantir el dret a l’habitatge”.

Elena també ha destacat que des del 2016 hi ha hagut més de 76.700 desnonaments a Catalunya i que els Mossos han actuat en 15.000 —un 20 %—. D’aquests, hi ha hagut incidents en 601 —un 0,8 % dels llançaments.

Nova Unitat Central de Conflictes en l’Habitatge

Aquest 2022 els Mossos d’Esquadra han creat la Unitat Central de Conflictes en l’Habitatge, des d’on se centralitzarà tota la informació sobre els desnonaments. L’objectiu, segons el comissari Eduard Sallent és que els agents sàpiguen, en el moment de planificar un dispositiu, “qui hi ha dintre i quins recursos s’han de mobilitzar”. Sallent ha dit que els Mossos han d’assegurar-se que quan executen un desnonament amb força els recursos hi seran”.