La gent gran ingressada en residències geriàtriques està patint especialment les conseqüències del confinament de la primavera per contenir el coronavirus. Des d’aleshores, els psicòlegs han detectat més ansietat i depressions entre la població resident, per la sensació de solitud que els ha generat l’aïllament a què se’ls ha sotmès.

Les persones que van viure el confinament en una residència van estar tancades dos mesos i mig a l’habitació, sovint en estances petites i compartides. A més, el contacte social va quedar reduït a trucades i el personal de la residència entrava només per a les tasques imprescindibles i amb equips de protecció. Això va generar una sensació de tristesa i solitud a molta gent gran.

L’aïllament accelera el deteriorament cognitiu

El neuropsicòleg Òscar Pino, que també és vocal del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, explica que la gent gran és més vulnerable, i “la manca d’estimulació per no tenir contacte social, per no fer activitat, està accelerant els processos neurodegeneratius i fa que empitjori l’estat d’aquestes persones”.

“La manca d’estimulació per no tenir contacte social accelera els processos neurodegeneratius”

A més, Pino veu amb preocupació com afectarà aquest canvi d’hàbits la gent gran per poder tornar a agafar les habilitats del dia a dia. “No veure els nets els afecta molt; hem vist que quan hi tenen contacte reben molts estímuls”, ha afegit, però recorda que aquestes restriccions s’apliquen per evitar un mal major, i és que es puguin contagiar del virus, que té una alta mortalitat entre aquesta població.

Familiars que denuncien una vulneració de drets de la gent gran

La plataforma Els Estels Silenciats es va crear abans de l’estiu, després dels moments més durs de la pandèmia, amb familiars de persones ingressades en residències per a la gent gran. Lola Muñoz en va ser la impulsora i denuncia una vulneració de drets dels residents. “Per què una persona en una residència té menys drets que una que viu a l’exterior? Se’ls ha vulnerat el dret a la vida privada, a la vida familiar, se’ls va negar el dret a la vida i el dret a la salut“, ha alertat Muñoz.

“Se’ls ha vulnerat el dret a la vida privada, a la vida familiar, se’ls va negar el dret a la vida, i el dret a la salut

Reclamen a la Generalitat que canviï els protocols per poder veure més els familiars. Ara es permet una visita de mitja hora setmanal, però des de l’esclat de la pandèmia, al març, no es van poder fer visites fins al juny. La impulsora d’Els Estels Silenciats, com altres membres de la plataforma, sent impotència de no poder tenir més contacte amb la seva mare, que pateix Alzheimer. “Les persones amb deteriorament cognitiu senten abandonament i no entenen per què. Molts han empitjorat físicament i mentalment, coneixem casos de gent que ha deixat de caminar o de parlar”, ha conclòs.